petak, 22 mart 2024 07:57

Ljubav prema trkama duga četiri decenije

Vožnja brzih trka uvek je bio opasan sport, ali i način života kaže Zoran Pavkov – Patak, koji je sa svojim Fićom 850 trostruki i aktuelni šampion trka na kružnim stazama u Srbiji, u historic klasi. Ovaj Somborac ističe da adrenalin sa trka i ljubav prema Fići ništa ne može da zameni i da prag sedme decenije, odnosno njegove godine nisu nikakva prepreka da se i dalje takmiči.

Karijera od skoro četiri decenije donela je Somborcu Zoranu Pavkovu mnogo Velikih nagrada i pehara sa osvojenih staza širom Balkana u nekadašnjoj Nacionalnoj, a sadašnjoj historik klasi. Tri godine je uzastopni šampion u brzim trkama na kružnim stazama.

Zoran Pavkov – Patak: “Kao klinac sam počeo da vozim čunjeve, to je kao bio reli, ali to je bio u stvari ispit spretnosti. Počeo sam davne 1988. godine, a pre toga sam vozio motore. Nisam prvo hteo da vozim Fiću, to je bio automobil od moga pokojnog oca. Jednom u Somboru, kada je bio reli, a meni se pokvario automobil, probao sam, morao sam Fiću, prvi put sam ga vozio i u toj trci pobedio i od tada ga vozim. Vozio sam razne automobile u karijeri, kako strane, tako i naše, i na trke sam uvek išao da pobedim i nikada nisam otišao na trku da budem drugi, samo prvi“.

Zoran napominje da ne može da prebroji koliko je potrošio guma i skršio menjača, kočnica i motora.

Zoran Pavkov – Patak:”Ako izdržite jednu sezonu sa kočnicama, gumama i motorom, pa menjačem, to baš i nije moguće, jer od zahtevne trke sve odlazi. Kod nas ima spremnih Fića, samo ljudi se ne usude da izađu na kružne trke, jer je veoma opasno i skupo.

Jedno izletanje, može da bude kobno, viđao sam to, drugar mi je poginuo. Bio sam svojevremeno prvak nekadašnje Jugoslavije, Srbije, pa Vojvodine, sve što se moglo osvojiti, ja sam osvojio”…

Adrenalin je jači od svake prepreke i opasnosti. Vozio je ovaj šezdesotogidšnjak svojevremeno i druge automobile, ali mu je legendarni Fića ostao nezamenjiv i u krvi.

Kako kaže, učestvovaće u trkama i dalje sve dok ga zdravlje i Fića služi.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.