četvrtak, 21 mart 2024 05:13

PROMOCIJA MONOGRAFIJE O SREDNJOVEKOVNOM PRSTENJU U SOMBORSKOM MUZEJU Krug života i smrti

Nakon što je prošle godine u okviru obeležavanja značajnog jubileja, 140 godina muzejske delatnosti, bila predstavljena manja celina kroz izložbu „Krug života i smrti — prstenje iz srednjovekovne arheološke zbirke”, ovdašnji Gradski muzej Sombor će danas (21.3.2024) u 12 sati upriličiti promociju projekta Monografija „Krug života i smrti“, svojevrsni katalog prstenja iz njegove srednjovekovne arheološke zbirke.

Kako ističu u Gradskom muzeju, ova monografija predstavlja bogato ilustrativno izdanje koje, pored osnovnih podataka o prstenju, nudi ilustracije, fotografije i crteže sa svim detaljima predstavljenog prstenja.

- Projekat značajno doprinosi promociji i popularizaciji kulturnog nasleđa, korišćenju i promociji muzejske građe, kao i obezbeđivanju njene dostupnosti. Prikaz veoma brojnog, tipološki i hronološki raznovrsnog prstenja, sa različitih lokaliteta, koje poseduje arheološka srednjovekovna zbirka Gradskog muzeja Sombor prikazan je u dobro opremljenoj foto monografiji, katalogu na srpskom i engleskom jeziku – najavljuju iz somborskog Gradskog muzeja.

Monografija je odštampana sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije na konkursu iz oblasti otkrivanja, prikupljanja, istraživanja, dokumentovanja, proučavanja, vrednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, korišćenja i upravljanja muzeološkim blagom. Autorka izdanja je viši kustos arheolog Viktorija Uzelac, lekturu i korekturu potpisuje Branko Ćurčić, prevod na engleski jezik Siniša Karalić, dok su grafički dizajn i pripremu za štampu uradili Aleksandra Radivojević i Marko Aleksić.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.