petak, 01 decembar 2023 13:56

Održana proslava povodom 75 godina postojanja i rada Istorijskog arhiva Sombor

75. godina postojanja i rada Istorijskog arhiva Sombor i 275. godina od utemelјenja arhivske služne u gradu

„Unositi svetlost naučne istine u događaje prošlosti, znači služiti sadašnjosti. Stoga arhivska dokumenta nisu mrtva, siva i uzaludna kao što to površnim ili nepućenim može ponekad da izgleda...U arhivskim prostorijama... vrši se stalna služba istini, našoj lјudskoj, relativnoj istini, koja se teško uočava i osvetlјava, a lako zamračuje i gubi...“

Zapis je ovo, velikana naše književnosti i jedinog dobitnika Nobelove nagrade o arhivima.

Istina je da Ivo Andrić obitavao u najvećim i najbogatijim arhivima evropskih prestonica sakuplјajući arhivsku građu za sva svoja kapitalna dela naše i svetske književnosti.

 

U ime Grada Sombora, prigodnim govorom obratio se Branislav Sforcan, pomoćnk gradonačelnika Grada Sombora.

Prisutne je pozdravio i Miroslav Ilić ispred Sekretarijata AP Vojvodine.

Nataša Stojanović, dirktorica Istorijskog arhiva Sombor, zahvalivši se prisutnima, govorila je o dosadašnjem radu Arhiva , hronološki navodeći aktivnosti naše institucije, ističući postignute uspehe u zaštiti dokumentarnog materijala ,sređivanju i obradi arhivske građe, izdavačkoj i izložbenoj delatnosti, kao i broju arhivskih fondova i zbirki koji se čuvaju u ovom arhivu.

Osvrnula se i na prve temelјe organizovane zaštite stvarane građe, stare više od dva i po veka, naglašene u Prvom Statutu Slobodnog i kralјevskog grada Sombora, iz 1749. godine.

Na predlog Državne arhive u Beogradu arhivsko središte arhivskog područja Sombora osnovano je 1. decembra 1948. godine.

Milan Stepanović, zavičajni istoričar i publicista, predstavio i svoju knjigu: „Vizija slobode-Elibertacija Sombora 1745-1749.

Istoimena arhivska izložba je delo gore pomenutog autora i kolega iz Arhiva, postavlјena je u skupštinski hol ispred svečane sale., a nakon izvesnog vremena ista će krasiti zidove našeg Arhiva, te će je zainteresovani i ubuduće moći tim povodom posetiti.

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.