utorak, 14 novembar 2023 07:08

Otvaranje izložbe “Ilustracije”, umetnika Đorđa Aranđelovića

 U utorak, 21.11.2023. godine, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Ilustracije”, umetnika Đorđa Aranđelovića, s početkom u 19.00 časova.

Postavka izložbe trajaće do 15.12.2023. godine.

Niz ilustracija sa istorijskom tematikom, nastalih u periodu između 2020. i 2022. godine, prikazuje najznačajnije ličnosti srpskog srednjeg veka, od uspostavljanja Srpskog carstva u XIV veku, sve do i nakon propasti elemenata srpske srednjovekovne državnosti krajem XV i u prvoj polovini XVI veka. Svaka ilustracija prikazuje po jednu istorijsku ličnost i značajan događaj koji se vezuje za nju i njeno vreme, sa posebnim osvrtom na njihovu kulturnu, religijsku, državničku i vojnu dimenziju, takođe ne zanemarivši njihov epski značaj.Ideja vodilja u stvaralačkom procesu bila je da se, na osnovu dostupnih istorijskih izvora, na faktografski utemeljen način prikažu ambijenti, arhitektura, događaji i ličnosti značajne za srpski pozni srednji vek, u cilju afirmisanja ovog perioda i njegovog oživljavanja kroz jedan savremeni vizuelni medij.

Stvaralačkom procesu prethodilo je temeljno istraživanje onovremenih pisanih izvora, zatim, materijalnih izvora u vidu ostataka srednjovekovne sakralne i profane arhitekture, slikarstva, skulpture, sačuvanih odevnih predmeta, novca, oklopa i oružja, kako bi predmetne istorijske ličnosti, njihove vladarske insignije, odore i oprema, kao i izgled ostalih likova koji čine svaku kompoziciju, bili prikazani na adekvatan način.

Đorđe Aranđelović - Biografija:

Đorđe Aranđelović (1995, Beograd) Master studije arhitekture završio je 2019. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Od tada je stručno angažovan, samostalno ili u svojstvu koautora, na projektima sakralne, profane arhitekture i projektima parkovskog uređenja.Održao je tri samostalne izložbe ilustracija: u Kulturnom centru Novog Sada (2023), Galeriji ,,Atelier DivArt” u Beogradu (2022) i Umetničkoj galeriji ,,Stara kapetanija” u Zemunu (2021), i učestvovao u više kolektivnih umetničkih i arhitektonskih izložbi. Pored arhitekture, kontinuirano se bavi crtežom, stripom, ilustracijom i muralom. Živi i radi u Beogradu.

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.