petak, 06 oktobar 2023 08:20

SOMBORSKA TOPLANA SPREMNA ZA NOVU SEZONU Toplo uz minimalnu korekciju cena

Mada, s obzirom na visoke spolјašnje tempreature koje pre liče na one letnje nego na ranojesenje, relativno mali broj Somboraca razmišlјa o početku grejne sezone, u ovdašnjoj gradskoj toplani, odnosno Javnom komunalnom preduzeću „Energana“ su već početkom oktobra bili spremni da zagreju preko 4.000 stanova priklјučenih na sistem dalјinskog grejanja.

Prema rečima direktora Đurađa Milanovića, po ustalјenom redosledu još na kraju prošle grejne sezone započeti su remonti koji su obezbedili nesmetan početak ove.

- Mi svake godine na kraju grejne sezone započinjemo remont toplovoda, ali i onih, da tako kažem sekundarnih, delova sistema koji od toplovoda vode energiju do samih stambenih i poslovnih objekata, što je posao koji smo završili sa prvim oktobarskim danom, pa se može reći da smo u potpunosti spremni da isporučimo toplotnu energiju svim našim korisnicima kada za to dođe vreme – kazao je Milanović, precizirajući da je formalni početak grejne sezone, po zakonskim i podzakonskim aktima predviđen za 15. oktobar. – Tokom remonta svake godine se trudimo da zamenimo kompletno cele delove toplovoda, odnosno cilјamo kritične tačke, pa smo tako ovog leta to uradili na dve lokacije, a očekujem da ćemo u skladu sa finansijskim mogućnostima sličan obim posla obaviti i sledeće godine.

Glavno postrojenje somborske gradske toplane, koje ima instalisanu snagu od oko 30 megavata, kao energent koristi gas, za koji u JKP „Energani“ kažu da je obezbeđen za predstojeću sezonu.

- Imamo uverenja od snabdevača da će biti obezbeđene dovolјne količine gasa tokom predstojeće grejne sezone pa Sombroci koji su priklјučeni na sistem dalјinskog grjeanja ne moraju da brinu kada je u pitanju zagrevanje njihovih stanova i poslovnih objekata. Pored glavnog postrojenja mi u gradu imamo i četiri manje kotlarnice od kojih dve koriste gas, a dve mazut. Naš osnivač, lokalna samouprava je obavio javnu nabavku i očekujemo da ćemo obaviti „prebacivanje“ kotlarnice u Ulici Nike Maksimovića sa mazuta na gas, te da će svi radovi biti završeni do formalnog početka sezone ili prvih dana njenog početka tako da i korisnici priklјučeni na nju ne moraju da brinu kada je u pitanju predstojeća grejna sezona – potvrdio je Milanović.

Kako ima obavezu da cenovnu politiku svojih isporučenih usluga provodi u skladu sa odobrenjem osnivača, odnosno, Grada Sombora, iz ovog JKP su u zakonskom roku uputili zahtev osnivaču za korekciju cena, za koju tvrde da će biti minimalna, kako bi ih korisnici mogli što lakše podneti. Za razliku od eventualnog povećanja cena usluga „Energane“, drugi veliki varoški snabdevač energijom, „Somborgas“ d.o.o., koji je u većinskom vlasništvu zagrebačke „Montmontaže“ i koji snabdeva gasom dvostruko manje domaćinstava, odnosno oko 2.000 stambenih jedinica, već je dobio odobrenje nadležne republičke Agencije za energetiku R.Srbije za korekciju cena od 1. novembra, pa će korisnike njihovih usluga tokom sledeće grejne sezone takođe dočekivati uvećani računi.

Mada su sistemi dalјinskog grejanja ili distribucije energije, tj. gasa, daleko efikasniji još uvek najveći broj domaćinstava u samom gradu i pogotovo u njegovim naselјenim mestima, koristi druge izvore poput ogrevnog drveta ili peleta, dok je broj onih koji se opredelјuju za ugalј gotovo zanemarlјiv. Ova domaćinstva su se u najvećem broju slučajeva već poodavno obezbedila za predstojeću grejnu sezonu, što je opteretilo njihove kućne budžete, s obzirom na to da je kubni metar tvrdog ogrevnog drveta (bukva, jasen, bagrem ) tokom leta bilo gotovo nemoguće naći po ceni ispod 10.000 dinara, dok je meko drvo, poput topole ili vrbe, bilo od 6.000 do čak 8.000 dinara u zavisnosti od toga da li kupac sam obezbeđuje i prevoz. Jedan broj domaćinstava je kalkulisao sa mogućnošću da će u osvit početka grejne sezone cene ogrevnog drveta padati, ali se ispostavilo ne samo da do toga nije došlo, već su i retka skladišta drveta koja uopšte imaju na lageru tvrdo ogrevno drvo, koje je pri tome i „mokro“ što dodatno umanjuje njegovu energetsku moć.

Svojevremeni hit, grejanje na pelet, u situaciji turbulencija na tržištu ovog energenta započetih prošle sezone, primoralo je vlasnike etažnih sistema grejanja na ovu vrstu energenta da za jednu tonu plaćaju više od 30.000 dinara, što je nemali udar na njihove kućne budžete, ali visoke cene novog prilagođavanja tih kućnih sistema na druge energente nisu im ostavile puno „manevarskog prostora“, pa su i ovako skupi pelet u najvećem broju slučajeva već nabavili.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Koliko hrana utiče na naš svakodnevni život nije nikakva tajna. Daje nam energiju, neophodne vitamine i minerale, ali po...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.