utorak, 03 oktobar 2023 05:37

Otvorena izložba „Sava Mrkalj, dva veka duga“ u Kljajićevu

Povodom Jubileja – 240 godina od rođenja Save Mrkalјa, reformatora srpske ćirilice i srpskog jezika u Domu Kulture u Klјajićevu organizovana je izložba Milice Grbić „Sava Mrkalј, dva veka duga“ koju su svojom besedom svečano otvorili novinar i publicista Milan Livada i predsednik Upravnog odbora Matice srpske u Dubrovniku Milorad Buha. Izložbu je realizovalo Udruženje Krajišnika Srbije i Istorijski arhiv iz Pančeva uz pomoć Udruženja Krajiških Srba „Prelo“ iz Čikaga.

U subotu uveče u Klјajićevu se govorilo o čoveku koji je rođen 1783 u selu Sjeničak u Gornjoj Krajini a preminuo u Beču 1833. Mrkalј je bio srpski učitelј, monah i filolog. Poznat je po tome što je 1810. godine napisao tada veoma aktuelnu knjižicu o srpskoj azbuci ( „Salo debelog jera libo azbukoprotres“), u kojoj se zalagao za reformu jezika i pravopisa. Ovo delo uticalo je i na Vuka Karadžića i njegovu reformu pisma. Domaćin večeri bila je predsednica Saveta MZ Klјajićevo Danijela Ivanović, stihove Save Mrkalјa recitovao je Nikola Rausavlјević, a poseban gost ove večeri bio je Mirko Radaković penzionisani pukovnik i komandant 18. pešadijske brigade Ličkog korpusa Vojske Republike Srpske Krajine, čovek koji je bio jedan od organizatora naučno istorijskog skupa koji je održan ove godine u manastiru Krušedol na temu „Save Mrkalјa, reformatora srpske ćirilice i srpskog jezika“.

Novinar i publicista Milan Livada je na početku svog izlaganja o značaju dela Sava Mrkalјa izrazio veliku zahvalnost Krajišniku Svetozaru Dančuu , čoveku koji je rođen u selu Sjeničak na Kordunu gde je završio Osnovnu školu „Sava Mrkalј“ a od 2015. godine je u Sjedinjenim Američkim Državama i za srpske medije izveštava o aktivnostima srpske dijaspore, na ideji da se u Srbiji obeleži Jubilej – 240 godina od rođenja Save Mrkalјa. Milorad Buha je izrazio veliko zadovolјstvo što ima priliku da o delu i značaju rada Save Mrkalјa govori u Klјajićevu, selu u kojem ima mnogo zemlјaka čoveka o kojem se govori. Mirko Radaković je na kraju poklonio MZ „Klјajićevo“ i posetiocima večerašnje izložbe i besede preko 50 knjiga koje je izdalo Udruženje „Krajiški privrednik“ a koje se bave istorijskom istinom i očuvanjem indetiteta srpskog naroda.

U svečanom programu učestvovali su izvorna pevačka grupa „Đurđevak“ iz Klјajićeva i učenici osnovne škole „Nikola Tesla“.

Deo izložbe „Sava Mrkalј, dva veka duga“ će u prostorijama Doma kulture u Klajićevu biti postavlјena do 14. oktobra. Nakon Klјajićeva sa delom Save Mrkalјa upoznaće se stanovnici Čonoplјe, a posle njih izložba će biti postavlјena u Biblioteci u Kaću.

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.