petak, 15 septembar 2023 05:28

JOŠ DA SREDE MOSTOVE: Završava se izgradnja saobraćajnice od Sivca do Stapara, uređenjem prelaza preko bačkih kanala

ZA izgradnju puta od Sivca u kulskoj opštini do Stapara kod Sombora, koja se privodi kraju, do jeseni će biti osposobljeni mostovi preko Velikog i Malog bačkog kanala u sivačkom ataru.

Betonski most preko Velikog kanala će zbog radova na njemu i oko njega biti zatvoren za saobraćaj do 15. novembra, a do početka oktobra bi trebalo da bude završen novi most preko Malog kanala.

Od betonskog mosta, tzv. Velike ćuprije, do 20. septembra bi trebalo da bude pružen asfalt do ekonomije „Veprovac“, u dužini od 1.200 metara, odakle, skretanjem udesno, polazi već skoro završena deonica pravo prema Staparu.

- Na staparskoj strani je nedavno asfaltirano poslednjih 2,9 od ukupno 6,7 kilometara. Posle toga smo prema Sivcu, na kilometar od mosta preko Malog kanala, naišli na močvarno tlo, koje smo morali da naspemo tvrdim kamenom u sloju od jednog metra. Preostalo je da na tom mostu postavimo prelazne ploče i uredimo nasipe sa obe njegove strane – rekao je Miodrag Mrđa, glavni inženjer na projektu izgradnje puta Stapar‒Sivac.

Prema njegovim rečima, most preko Velikog kanala će se proširiti, kao i nasipi pre i posle njega. Pre mosta će se postaviti nekoliko stotina metara asfalta, kojim će se sa regionalnog auto-puta kroz glavnu ulicu u Sivcu stupati na put prema Staparu.

Nova saobraćajnica omogućiće poljoprivrednicima mnogo bolji pristup oranicama, koje se u ovom delu sivačkog atara prostiru na oko 4.000 hektara. Zatvaranjem Velike ćuprije, međutim, sada je zaprečen odlazak do njiva.

- Šećerna repa će se do šećerana u Crvenki i Vrbasu morati voziti zaobilazno, preko Kruščića ili preko rekonstruisanog mosta kod Malog Stapara – rekao je sekretar MZ Sivac Milenko Rajić.

„Ekstra-auto Transport“ iz Vrbasa, graditelj puta Stapar‒Sivac, ovih dana je u Sivcu poravnao kolotraze između Velike ćuprije i pontonskog, tzv. Malog mosta, kako bi preko ovog drugog paori mogli da dođu do njiva lakšim poljoprivrednim mašinama.

Kopča za "Osmeh Vojvodine“

PUT Stapar‒Sivac, koji će biti dug 15,8 kilometara, a širok 5,5 metara, približiće ova dva sela, ali i bolje povezati Kulu i Sombor i omogućiti žiteljima apatinske i odžačke opštine da se prikopčaju na „Osmeh Vojvodine“, buduću brzu obilaznicu od mađarske do rumunske granice.

Izvor: novosti.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Fizička aktivnost je važna. Međutim, određena zdravstvena stanja, poput hipertenzije, mogu učiniti neke oblike vežbanja ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.