JEDAN ZARAĐUJE, DRUGI LUDUJU, A KOMŠIJE BEZ SNA Vikendašima nelegalni turizam uskratio mir Foto: dnevnik.rs
četvrtak, 17 avgust 2023 11:05

JEDAN ZARAĐUJE, DRUGI LUDUJU, A KOMŠIJE BEZ SNA Vikendašima nelegalni turizam uskratio mir

Tražeći mir u prirodi bekstvom iz grada, mnogi stanovnici Sombora su se odlučili za pravlјenje vikendice „kraj vode“ odnosno na obali moćnog Dunava, što je bilo ređe, ili na obalama guste kanalske mreže koja okružuje grad.

Dok je u priobalјu moćne reke, koja ga je plavila svake jeseni, zime ili proleća, nastalo tek skromno naselјe Baračka, pravi mamac za lјubitelјe mira i tišine bile su obale Velikog bačkog kanala, što zbog blizine gradu, što zbog pošumlјene okoline.

Većinu ovih naselјa čine, makar na papiru „privremeni“, objekti čiji vlasnici plaćaju zakup priobalnog zemlјišta nadležnom JP „Vode Vojvodine“, pa zbog toga često i izdaju svoje vikendice, ne bi li pokrili trošak zakupa zemlјišta, što im se često obije o glavu. Tačnije njihovim vikend-komšijama, kojima u trplјenju nesnosne buke iz susednih vikendica ni malo ne pomaže podsećanje da sloboda pojedinca završava tamo gde počinje sloboda drugog.

- U potpuno istoj smo situaciji kao i vlasnici drugih vikendica koje se iznajmlјuju i koji ne mogu oka da sklope od buke sa iznajmlјenih vikendica, mada smo mi u malo specifičnijoj situaciji, jer iako smo u neposrednom susedstvu kanala, niti smo proglašeni vikend zonom, niti plaćamo zakup javnom preduzeću, pošto su placevi za naše vikendice kuplјeni od privatnog vlasnika negdanjeg polјo-zemlјišta koje je bilo predmet konverzije, preparcelizacije, nakon čega su dobijene građevinske dozvole i objekti uknjiženi u katastar. Dakle formalno se smatramo delom grada, pa bi odluke o komunalnom redu trebale da se odnose i na nas – kaže Ivan Maričić, jedan od vlasnika 30-tak vikendica u naselјu koje se nalazi na potezu leve obale VBK između dva železnička mosta na prugama ka Bogojevu i Apatinu.

Žurka u pet sati ujutro
- I tako, sedim na svojoj terasi, budan celu noć i mada od buke ne čujem ni vlastite misli, osetim kako mi od vibracija izazvanih zvučnicima i doslovno igraju bubrezi – priča Ivan Maričić i naglašava da je probao da razgovara i sa zakupcima, ali su svi pokušaji bili neuspešni. – Teško i kontraproduktivno je pričati sa pijanim čovekom. On je zakupio vikendicu i smatra da ima pravo da maltretira sve okolo. Jednom su me čak i poslušali, oko 23 sata su se utišali na podnošlјivu meru, ali su zato ponovo punom jačinom počeli žurku u pet sati izjutra.

U ovakvim naselјima obično se „zna red”, odnosno komšije u slučaju kakvog slavlјa obaveste susede uz izvinjenje zbog buke, pa komšije mogu da odluče da li će uopšte dolaziti na svoje vikendice u te dane, ali prema rečima Maričića, navada njegovog prvog komšije da počne sa konstantnim iznajmlјivanjem svog objekta, potpun obesmišlјava bilo kakvu pomisao na mir i odmor.

- Znate, ovde od 30-tak vikendica u njih desetak lјudi žive preko cele godine, dakle za njih to nisu vikendice, baš kao što i ja imam nameru da se ovde potpuno preselim po odlasku u penziju. Ja sam svoju izgradio, pošto živim u stambenoj zgradi, ne bi li imao mira i uživao u prirodi, ali od, na primer pet zakuplјenih vikenda komšijske vikendice u četiri slučaja urlanje i preglasna muzika je trajala danima i to kad počne to traje do svanuća – kaže Maričić, naglašavajući da je pokušao da priča sa komšijom. – Jedan od argumenata mu je da je vikendicu iznajmio, pa ne može da utiče na to kako se ponašaju zakupci, a drugi mu je da su mu navodno u Policijskoj upravi rekli da se ni jedna gradska odluka o kućnom, odnosno komunalnom redu kada je buka u pitanju ne odnosi na naše naselјe, pa da može 24 sata dnevno da pušta muziku bez ograničenja u jačini zvuka.

Tako se od oaze mira ovo naselјe pretvorilo u celoletnji mini Egzit, koji zbog učestalih svađa i tuča samih zakupaca „pod gasom“, neretko pohode i policijske patrole.

- Moj prvi komšija, iako neregistrovan za turističku delatnost, iznajmlјuje svoju vikendicu potpuno komercijalno, reklamirajući se preko društvenih mreža i valјda se pročulo da možete da divlјate celu noć, pa lјudi sa takvim namerama i iznajmlјuju njegov objekat. To što „zakupci“ postavlјaju zvučnike tik ispod prozora moje spavaće sobe, njega ne interesuje, on ionako ne provodi vikende u svojoj vikendici. Da li je taj, u suštini nelegalan, prihod dovolјan da opravdate maltretiranje svih komšija, ne znam, ali znam da nisam jedini koji u ovom naselјu umesto makar mirnog vikenda, ima vikend-pakao u susedstvu - veli Maričić.

Izvor: Dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Prema podacima Interpola, globalna ilegalna industrija lažnih lekova najbrže je rastuća kriminalna delatnost na svetu sa...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.