petak, 21 jul 2023 08:18

PROBLEMI SA VODOM ZA PIĆE U STAPARU I STANIŠIĆU Umesto česme – cisterna

Leto, pogotovo kada je toplo kao ovih dana, donosi probleme sa pijaćom vodom u selima oko Sombora. Dok još nisu sva naselјa povezana na varoški vodovod, što je dugoročan projekat koji je do sada doveden otprilike do polovine realizacije, visoke temperature ali i dotrajale sekundarne vodovodne mreže, stvaraju probleme žitelјima.

Tako je u utorak Savet Mesne zajednice u Stanišiću obavešten od strane nadležnog Javnog komunalnog preduzeća „Vodokanal“ da je rešenjem sanitarnog inspektora Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, Odelјenja za sanitarnu inspekciju Sombor zabranjena isporuka vode za piće u njihovom selu. Prema navodima iz ovog rešenja voda je zdravstveno neispravna zbog povećanog sadržaja gvožđa i arsena. Kako bi se rešio ovaj problem „Vodokanal“ je započeo alternativno snabdevanje vodom za piće meštana Stanišića, pa je tako stacionarna cisterna postavlјena u Domu kulture, sa ulazom iz Nјegoševe ulice, odnosno nekadašnje biblioteke. Voda iz vodovoda može se koristiti isklјučivo za sanitarno-higijenske potrebe, navodi se u obaveštenju MZ Stanišić.

Ovakva situacija mogla bi uskoro dobiti trajno rešenje, pošto su u toku radovi na dovodniku vode iz pravca Svetozara Miletića, koji je već 2019. godine povezan na vodovod koji doprema ispravnu pijaću vodu iz gradske fabrike vode i izvorišta JKP „Vodokanal“ na Jarošu. Radovi su podrazumevali i izgradnju rezervoara i takozvane buster stanice, kako bi se omogućilo dopremanje vode upravo u Stanišić i kasnije još udalјeniju Riđicu. Postavlјanje dovodnika od Svetizara Miletića do Stanišića je uveliko odmaklo, a investicija vredna preko 150 miliona dinara bi, uz finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za polјoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, trebala da se završi sledeće, 2024.godine.

Mada su ovog proleća povezani na gradski vodovod, probleme sa vodom za piće ovog juna i jula imaju i meštani Stapara. Naime, nakon žalbi meštana da im je voda često zamućena i ponekad crvenkaste boje, ovdašnji Zavod za javno zdravlјe je izvršio kontrolu, kojom je potvrđeno da je voda u osnovi ispravna, dok su iz JKP „Vodokanal” potvrdili da su promene boje vode uzrokovane talogom koji se godinama nakuplјao u sekundarnoj, seoskoj, vodovodnoj mreži, odnosno dok se još koristila voda iz seoskog bunara.

Na sastanku upriličenom pre desetak dana meštanima su iz nadležnog komunalnog preduzeća pojasnili da do zamućenja vode dolazi usled velikih fluktuacija u potrošnji ili usled povremenih nestanaka struje, koji za posledicu imaju, nakon ponovnog uklјučenja pumpi, podizanje godinama taloženog mikro materijala „okrunjenog“ sa zidova starih cevi seoskog vodovoda, koje su, poput onih u gradu, u dobrom delu napravlјene od azbesta. Uz uveravanja stručnjaka iz somborskog Zavoda za javno zdravlјe da „azbest ne reaguje sa vodom i da u tom slučaju nije opasan“ Staparcima je pojašnjeno i da za ipak poželјnu zavenu dotrajale sekundarne vodovodne mreže nema dostatnih sredstava, baš kao ni kada je u pitanju sama gradska mreža.

Kako bi se rešio problem vode u Staparu radnici nadležnog „Vodokanala“ su pribegli, do potpune zamene seoske mreže, jedinoj mogućoj intervenciji – učestalijem ispiranju mreže.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.