ponedeljak, 17 jul 2023 04:49

Oni koji žive u nelegalnim objektima moći će legalno da se priključe na struju, vodu: Ovo su uslovi

Predlog izmena Zakona o ozakonjenju objekata koji predviđa mogućnost da oni koji žive u nelegalnim objektima dobiju pravo da se legalno priključe na struju, vodu, grejanje i gas biće upućen Skupštini.

To je najavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

„Predsednik Republike Aleksandar Vučić, zaštitnik građana ali i udruženja građana obratili su se Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukure sa zahtevom da se građankama i građanima koji žive u bespravno sagrađenim objektima omogući privremeno priključenje objekata na komunalnu infrastrukturu do rešavanja njihovog zahteva za ozakonjenje“, objasnio je Vesić, prenosi 021.rs.

Kako je rekao, razmatrajući navedene zahteve i inicijative Ministarstvo je predložilo, a Vlada je usvojila Predlog izmena i dopuna Zakona o ozakonjenju objekata, prihvatajući da ova prava jesu osnovna ljudska prava „i da je potrebno da sve građanke i građani imaju, pre svega – struju, vodu, grejanje i gas“.

Ministar je naglasio da se ova izmena neće primenjivati na sve vlasnike bespravnih objekata, već samo na one koji su ovom izgradnjom ili kupovinom stana trajno rešavali svoju stambenu potrebu i biće vremenski ograničena.

„Ministarstvo najkasnije u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona predložiće Uredbu kojom će precizno propisati uslovi za sticanje ovog prava. Građani koji žive u ovim objektima imaće mesec dana od stupanja uredbe na snagu da se prijave za privremeni priključak. Da naglasim, ovo pravo se odnosi samo na ljude koji žive u tim stanovima i to za jednu nekretninu. Ne odnosi se na poslovne objekte kao što se ne odnosi na bespravne graditelje. Tako rešavamo problem ljudima a ne nagrađujemo one koji su bespravno gradili i pljačkali i državu a varali i građane kojima su prodavali stanove u kojima danas ne mogu da se priključe na struju. Mesec dana je dovoljno da se ovi ljudi prijave i da rešimo problem“, zaključio je Vesić.

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.