Pet simptoma mini moždanog udara za koje stručnjaci kažu da se lako mogu propustiti

 

Poznati i kao tihi moždani udar ili subklinički moždani udar, neprimetni moždani udar nastaje kada se u mozgu formira mali krvni ugrušak koji privremeno blokira protok krvi.

Mini moždani udar, medicinski nazvan tranzitorni ishemijski napad (TIA), je stanje koje prema Američkom udruženju za moždani udar pogodi oko 240.000 pojedinaca godišnje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Takođe nazvan i mini-udar, ovaj izraz može zvučati kao nešto bezopasno – ali posledice mogu biti značajne.

Statistika ukazuje da je oko 20% onih koji dožive mini moždani udar u riziku od moždanog udara u narednih 90 dana, što znači da razumevanje prirode i simptoma mini moždanog udara može spasiti život.

Ključno je razumeti i znati kako prepoznati simptome mini moždanog udara.

Mini moždani udar je u osnovi privremena blokada protoka krvi ka mozgu, kičmenoj moždini ili mrežnjači, objašnjava doktor Džonatan Graf Rudford, neurolog u Mayo klinici.

Za razliku od moždanog udara, mini moždani udar ne uzrokuje trajnu štetu ćelijama mozga ili trajnu invalidnost. Međutim, sličnost u simptomima između TIA i moždanog udara znači da je prepoznavanje ovih ranih upozorenja ključno, jer rizik od moždanog udara naglo raste u roku od 48 sati nakon TIA-e.

Simptomi mini moždanog udara

Neobjašnjena vrtoglavica ili gubitak ravnoteže

Iskusiti naglu vrtoglavicu ili neobjašnjiv gubitak ravnoteže može biti jasan znak mini moždanog udara, kaže dr Rudford. Iako vrtoglavica i problemi s ravnotežom mogu poticati iz različitih faktora, njihovo naglo pojavljivanje bez jasnog uzroka trebalo bi izazvati zabrinutost zbog kratkotrajnog poremećaja protoka krvi u mozgu.

Gubitak vida na jednom ili oba oka

„Nagli i neobjašnjen gubitak vida na jednom ili oba oka može biti simptom mini moždanog udara“, kaže Američko udruženje za moždani udar. Ova privremena slepila ili značajni vizuelni poremećaji rezultat su blokade koja ometa protok krvi do retine, što služi kao kritični znak upozorenja na mini moždani udar koji se ne sme zanemariti.

Slabost ili utrnulost na jednoj strani tela

Američko udruženje za moždani udar ukazuje na to da je nagli nastanak slabosti ili utrnulosti u licu, ruci ili nozi, uglavnom utičući samo na jednu stranu tela, uobičajeni upozoravajući signal mini moždanog udara.

Jaka glavobolja bez poznatog uzroka

Glavobolje mogu biti uobičajeni deo života, ali nagla, jaka glavobolja bez jasnog uzroka može biti crvena zastava za mini moždani udar. Za razliku od tipičnih glavobolja, ovaj bol se javlja brzo i intenzivno, često bez uobičajenih krivaca poput odvikavanja od kofeina ili dehidratacije.

Konfuzija ili teškoće u razumevanju govora

Nagli prelazak iz jasnoće u konfuziju ili teškoće u shvatanju onoga što drugi govore može biti ozbiljan pokazatelj mini moždanog udara. Kako je medicinski pregled stručnjaka za pacijente sa moždanim udarom iz 2022. godine istakao da su „unilateralna slabost, afazija ili disartrija snažno povezani s visokom verovatnoćom TIA.“ Afazija se definiše kao problem u govoru ili razumevanju jezika, dok se disartrija karakteriše kao zamućen ili spor govor koji može biti teško razumeti, piše thehealthy.com.

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.