Osobe koje pate od nesanice trebalo bi da izbegavaju određenu hranu i pića

Ne pijete kafu šest sati pre spavanja, isključili ste sve uređaje, zamračili sobu, isključili grejanje, ali i dalje ne možete da zaspite? Možda zanemarujete određene aspekte svoje ishrane, kažu stručnjaci za spavanje.

Lekari su za „HuffPost“ podelili listu namirnica koje svako ko pati od nesanice treba da izbegava.

To su sledeće namirnice:

– začinjena hrana

– pica (ili bilo šta sa paradajzom)

– pljeskavice

– sladoled

– mleko

– aromatizovana voda (ako sadrži kofein)

– čaj od nane

Šta jesti umesto „zabranjene“ hrane?

Držite se složenih ugljenih hidrata bogatih vlaknima kao što su smeđi pirinač, sočivo, hleb od celog zrna pšenice, zajedno sa nemasnim proteinima poput piletine i ribe.

„Sve ove namirnice su prijateljske za digestivni trakt, što znači i bolji san“, objasnio je dr Raj Dasgupta.

Tajming je takođe važan. Što je bliže spavanju, obrok bi trebao biti manji. Noćna užina treba da bude ispod 300 kalorija.

„Šaka orašastih plodova je dobra užina jer sadrži vlakna i nezasićene masti“, savetuje dr Abhinav Sing, prenosi Index.hr.

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.