Tri neobična simptoma koja ukazuju na rak debelog creva

 

Rak debelog crevo , takođe poznat kao kolorektalni kancer, razvija se iz unutrašnje sluznice creva i obično mu prethode izrasline koje se nazivaju polipi, koji mogu postati invazivni rak ako se ne otkriju.

Rak creva može imati različita imena u zavisnosti od toga gde počinje. Ako se razvije u debelom crevu, naziva se rak debelog creva, a ako počinje u rektumu, onda je to rak rektuma.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), rak debelog creva je treći najčešći rak u svetu, čineći oko 10 procenata svih slučajeva raka i drugi vodeći uzrok smrti od raka u svetu. Stoga, ako primetimo znake upozorenja raka creva, to može da nam spase živote.

Međutim, dok su neki simptomi prilično uobičajeni ili dobro poznati, drugi nisu. Kolorektalni hirurg Čarls Evans istakao je tri manje uobičajena znaka raka creva.

Stalni zamor

Osećaj konstantne iscrpljenosti, bez obzira na to koliko spavamo, može biti znak nečeg smrtonosnog. Čarls tvrdi da umor može biti manje uobičajen znak raka debelog creva, posebno ako se osećate umorno sve vreme čak i nakon što se dovoljno odmorite.

„Prethodne studije su pokazale da je umor posebno često neprepoznat simptom kod karcinoma kao što su pluća i debelo crevo“, rekao je hirurg za Dejli ekspres.

Rak creva može dovesti do nedostatka gvožđa u telu, što rezultira anemijom, koju karakteriše nizak broj crvenih krvnih zrnaca.

„Ako imate anemiju, verovatno ćete se osećati veoma umorno. Ključ je da ne odbacite stalni umor i da tražite savet od svog lekara opšte prakse“, savetuje Čarls.

Hirurg upozorava da ove neželjene promene mogu biti povezane sa smetnjama u radu digestivnog sistema, moguće zbog prisustva raka debelog creva.

„Jedna studija je pokazala da se slučajni gubitak težine često dešava kod ljudi sa rakom debelog creva. Više od jedne od tri osobe sa karcinomom debelog creva izgubilo je težinu bez pokušaja“, primetio je on, a prenosi index.hr.

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.