Urolog o urinarnoj inkontinenciji: Lečenje počinje promenama životnih navika

Urinarna inkontinencija/UI/ je nevoljni gubitak mokraće. Iako je problem inkontinencije mokraće češći kod žena i vezana je za godine života – od 19% u ranim srednjim do 29% nakon 80. godine života, kod muškaraca nije retka pojava i može varirati od 3 do 39%.

„Kod muškaraca je najčešća urgentna UI, a u manjem procentu je stres UI i to običo nakon operativnog lečenja – radikalna prostatektmjia zbog karcinoma prostate. Zanimljivo je da se učestalost i kod žena i kod muškaraca povećava na 50% kod štićenika u domovima za stare“, kaže za N1 dr Aleksandar Spasić, urolog.

Uticaj na kvalitet života

Kako doktor objašnjava inkontinencija ima ogramona uticaj na kvalitet života, narušava socijalni i seksualni život.

„Kod žena glavni faktori rizka su trudnoća i teži vaginalni porođaji, menopauza, gojaznost, pušenje i hronične bolesti pluća. Kod muškaraca pored godina života su neurološke bolesti, urinarne infekcije, opsturkcija mokrenja, operativno lečenje – prostatektomija i dr”, kaže dr Spasić.

Dalje on objašnjava da postoje tri tipa nekontrolisanog mokrenja: stres inkontinencija/SUI/ – gubitak urina nastaje kod fizičkog naprezanja/kašalj, kijanje, naglo ustajanje, trčanje, smeh itd; urgentna inkontinencija/UUI/ – nastaje iznenada bez jasnog provokacionog faktora, a kao posledica nevoljnih grčenja mišića mokraćne bešike; hiperaktvina mokraćna bešika/ u toku punjenja ili pražnjenja mokraćne bešike, a karakterišu je hitno i često mokrenje praćeno noćnim mokrenjem.

“U slučaju gde se prethodna dva vida nekontrolisanog mokrenja prepliću ovo stanje zovemo – mešovita urinarna inkontinancije/MUI/. Postoje i neki drugi tipovi nevoljnog gubitka mokraće kao što su postojanje otvora između susednih oragana/ bešike i vagina, mokraćne cevi i vagine koje zovemo fistule ili pojava prelivanja, često kod muškaraca sa opstruktivnim tegobama/ uvećana prostata, karcinom prostate, suženja mokraćne cevi, skleroza vrata bešike koju označavamo kao ischiuria paradoxa ili gubitak urina nakon završetka mokrenja tzv. postmikciono kapanje i dr,” objašnjava doktor.

Dr Spasić ističe da u osnovi stres UI leži problem sa izlaznim delom mokraćne bešike i mokraćnom cevi, a nastaje kao posledica naglog povećanja pritiska u trbušnoj duplji.

„Anatomski to je posledica povećane pokretljivosti mokraćne cevi kod žene čime se povećava i pritisak na mišić koji treba da spreči gubitak mokraće/sfinkter/ gde on nije u stanju da izvrši dovoljno snažan pritisak na mokraćnu cev usled čega dolazi do gubitka mokraće. Kod urgentne UI hiperaktivnost je razultat neuroloških promena koje dovode do nevoljnih kontrakcija mišića mokraćne bešike i iza kojih ne tako retko stoje i neka neurološka oboljenja kao što su multipla skleroza, Parkinsonova bolest, moždani udar i dr. ali je ova pojava češće vezana za osobe koje nemaju neurološke bolesti kao osnovu i nisu u potpunosti razjašnjena. Kod muškaraca se ova hiperaktivnost često sreće kod postojanja otežanog mokrenja – opstruktivnih tegoba – najčešće kod uvećane prostate, ali i nakon hirruškog lečenja UI kod žena.“

Dijagnostika

“Razgovor sa pacijentom je osnova u dijagnostici, a slede je karakterističan fizikalni pregled, objektivizacija tegoba kroz dnevnik mokrenja, analiza mokraće i dopunjava je ultrazvučni pregled i urodinamsko ispitvanje”, navodi sagovornik.

Lečenje

Doktor kaže da lečenje inkontinencije kod žena počinje promenama životnih navika: smanjiti telesnu težinu, prestati sa pušenjem, lečenje hroničnog kašlja, zatvora itd.

„Redukvoati unos kafe, velikih količina čajeva, hladne vode, gaziranih i energetskih napitaka i svega što pacijent u toku dana/noći unosi, a primeti da pogoršava kontrolu mokrenje. Lekovi kao što su antimuskarinici, a potom i Beta-3 adrenoceptori, su izbor kod prvog susreta urologa sa pacijentom. Estrogeni preparati mogu biti od koristi. Akupunktura, takođe, ima svoje mesto pojedinačno ili u kombinaciji sa lekovima“, kaže urolog.

Dr Spasić objašnjava da lečenje urgentne UI pored promena navika u svakodnevnom životu podrazumeva i trening mokraćne bešike ali i ubrizgavanja botulin toksina A u mišić/ detrusor/ mokraćne bešike i to u razmacima od pet do devet meseci.

„Neuromodulacija podrazumeva ugradnju elektrode u periferne živce ili živce krsnog dela kičmenog stuba preko kojeg digitalni aparat reguliše rad mišiča mokraćne bešike. Uregenta UI se može lečiti u krajnjim instancama i hirurški – augmentacijonom cistoplastikom gde se najveći deo mokraćne bešike zameni delom tankog creva i danas se retko primenjuje“, kaže sagovornik.

“Lečenje stres UI kod žena može biti nehirurško – antimuskarinicima, zatim vežbama koje jačaju mišiće karličnog dna – Kegelove vežbe i Biofeedback trening – proces učenja kako vežbama kontrolisati stres, kao i električna stumulacija mišićnog dna karlice”, naglašava doktor Spasić.

On dodaje da je hirurško lečenje najčešće jednodnevno, minimalno invazivno i to ugradnjom tračica kroz različite tehnike transvaginalnim putem – bez vidjivih rezova – bez tenziona vaginalna traka /TVT/, traka kroz opturatornu jamu/TOT/ te mini tračice koje vraćaju mokraćnu cev u položaj koji obezbeđuje dobro zatvaranje. Svoje mesto i dalje ima kolposuspenzija, danas uglavnom laparoskopskim pristupom, koja podiže vrat mokraćne bešike u položaj koji obezbeđuje kontrolu mokrenja.

“Lečenje stres UI kod muškaraca je ugradnja muških tračica ali je glavni vid lečenja i za sada sa najboljim razultatima – ugradnje veštačkog sfinktera“, kaže Spasić.

Za kraj urolog dodaje da je najvažnije kod pojave prvih znakova nekontrolisanog mokrenja posetiti urologa, a u cilju što ranijeg rešavanja problema koji sa sobom donosi veliki broj društvenih ali i psihičkih problema.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.