Najnovije upozorenje: Kapi za nos, šumeće tablete i drugi lekovi za prehladu i grip mogu da izazovu ozbiljna neželjena dejstva

Kapi za nos, tablete i šumeće tablete čija je aktivna susptanca pesudoefedrin, koje se tokom sezone raznih respiratornih infekcija zbog zapušenog nosa, povišene temperature, glavobolje i bolova u grlu kupuju u apotekama bez lekarskog recepta, mogu da izazovu ozbiljna neželjena dejstva, od kojih je moguća komplikacija i moždani udar.

U pismu zdravstvenim radnicima koje su ovog meseca uputili Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) proizvođači lekova i nosioci dozvola za njihovo stavljanje u promet na teritoriji Srbije, stoji obaveštenje o rizicima od nastanka sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije (PRES) (epi napadi, poremećaji svesti i/ili vida, povraćanje, mučnina i fokalni neurološki znaci), i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije (RCVS) (nagla glavobolja zbog suženja krvnih usdova u mozgu, moždani udar) povezanih sa primenom lekova koji sadrže pseudoefedrin. Priložen je i spisak lekova sa zaštićenim tržišnim imenima, a koji su u širokoj upotrebi.

Prijavljena neželjena dejstva lekova koji sadrže pseudoefedrin

„Prijavljeno je nekoliko slučajeva sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije povezanih sa primenom lekova koji sadrže pseudoefedrin. Lekovi koji sadrže pseudoefedrin su kontraindikovani za primenu kod pacijenata sa teškom ili nekontrolisanom hipertenzijom, kao i kod pacijenata sa teškim akutnim ili hroničnim oboljenjem bubrega ili bubrežnom insuficijencijom, jer ova stanja povećavaju rizik za pojavu PRES ili RCVS“, navodi se u pismu zdravstvenim radnicima.

Kako se dodaje, simptomi PRES i RCVS uključuju iznenadnu intenzivnu glavobolju ili glavobolju poput „udara groma“, mučninu, povraćanje, konfuziju, napade i/ili poremećaje vida, dok je glavna komplikacija RCVS ishemijski i hemoragični moždani udar.

„Pacijente treba savetovati da odmah prestanu sa primenom ovih lekova i da potraže medicinsku pomoć ako se pojave znaci ili simptomi PRES-a ili RCVS-a“, dodaje se.

Prema istim informacijama, pseudoefedrin je, u kombinaciji sa drugim aktivnim supstancama, odobren za kratkotrajno simptomatsko ublažavnje kongestije (zapušenosti) nosa ili sinusa, uzrokovane običnom prehladom, gripom, alergijskim rinitisom, vazomotornim rinitisom i aerootitisom.

Lekovi mogu da izazovu ozbiljna stanja

„Kod pacijenata koji su uzimali lekove koji sadrže pseudoefedrin prijavljeni su slučajevi PRES i RCVS koji predstavljaju ozbiljna stanja koja zahvataju cerebralne krvne sudove. U većini prijavljenih slučajeva došlo je do oporavka nakon prekida uzimanja ovih lekova i primene odgovarajuće terapije“, naglašava se u pismu zdravstvenim radnicima.

Istovremeno, Radan Stojanović, profesor kliničke farmakologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, dodaje da bi svi trebalo da budemo svesni da se praćenje neželjenih destava ne završava pojavom lekova na tržištu, već se ono prati i u takozvanom postmarketinškom periodu, odnosno kada su lekovi u upotrebi u širokoj populaciji.

„U tom smislu je dobro što je uočena povezanost uzimanja pesudoefedrina i pomenutih ozbiljnih neželjenih događaja (PRES i RCVS), kao i to da se o tome obaveste zdravstveni radnici preko ALIMS, farmaceuti u apotekama, ali i putem medija obični građani koji u apotekama slobodno kupuju te lekove za koje nije potreban lekarski recept“, navodi Stojanović.

Kako nastavlja, na spisku nosioca dozvola za stavljanje u promet lekova na teritoriji Srbije su supstance koje su u širokoj upotrebi i poznate su većini građana, a koje sadrže pseudoefedrin.

Kapi za nos, šumeće tablete…

„Ti lekovi se uzimaju kao kapi za nos, šumeće tablete ili tablete da bi se ublažili simptomi prehlade i gripa, a najučestaliji su zapušenost nosa, povišena telesna temperatura, glavobolja i bol u grlu. Uz to, uzimaju se i za pojedine alergije koje prate zapušen nosi, ali i drugi simptiomi“, objašnjava taj lekar.

Prema njegovim rečima, informacija o ovome trebalo bi da dođe do svih osoba koje koriste lekove čija je aktivna susptanca pseudoefedrin jer bi trebalo da znaju koji simptom prate neželjena dejstva, kao i da prekinu da koriste lek i obrate se lekaru.

„Simptomi mogu da budu nagla, jaka glavobolja, kao „udar groma“, koja se brzo razvija, poremećaj vida, povraćanje i drugi. Takođe, već je poznato da lekove koji u sebi sadrže pseudoefedrin ne smeju da uzimaju pacijenti koji imaju tešku ili nekontrolisanu hipertenziju (visok krvni pritisak) ili teško akutno ili hronično bubrežno obolenje“, naglasio je Stojanović.

Sa druge strane, zanimljivo je i da je u istom periodu i hrvatska agencija za lekove HALMED uputila isto pismo svojim zdravstvenim radnicima, uz spisak lekova sa zaštićenim tržišnim imenima, da su prijavljena istovetna neželjena dejstva na lekove koji u sebi imaju supstancu pseudoefedrin.

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.