Vodič za medicinska snimanja: Čemu služi ultrazvuk, šta pokazuje magnetna rezonanca, a kad treba ići na CT skener?

Medicinski imidžing je moćna tehnologija uz pomoć koje dobijamo slike tkiva, kostiju i organa unutar ljudskog tela. Ono što je nekad bilo na nivou naučne fantastike danas je svakodnevna praksa koja pomaže u otkrivanju i lečenju mnogih bolesti, i onih najtežih.

Sve te metode su neinvazivne, što znači da ne uključuju opštu anesteziju ili rezove. Ovi pregledi su bezbolni, a pružaju brojne korisne informacije. Ali čemu tačno služi koji vid medicinskog imidžinga?

Ultrazvuk

Medicinski ultrazvuk je neinvazivna dijagnostička tehnika koja se koristi za snimanje unutrašnjosti tela. Ultrazvuk koristi visokofrekventne zvučne talase za kreiranje slika. Ultrazvučni zraci prolaze kroz tečna tkiva, a odbijaju se od kosti i gušća tkiva. Ova mašina koristi eho zvučnih talasa da stvori sliku koju lekar potom tumači.

Lekari koriste ultrazvuk da dijagnostikuju probleme koji utiču na meka tkiva, kao što su mišići, krvni sudovi, srce i drugi organi. Da bi uradio ultrazvuk, stručnjak specijalizovanom alatkom u obliku štapića prelazi po određenom delu tela dok se emituju zvučni talasi i detektuje njihov odjek.

Računar pretvara informacije iz odjeka da od njih stvori sliku. Tokom ultrazvučnog pregleda lekar nanosi gel na kožu da se ne bi stvorili vazdušni džepovi između sonde i kože budući da oni mogu da blokiraju prolazak ultrazvučnih talasa u telo.

Posebno važno je raditi redovan ginekološki ultrazvuk, ultrazvuk dojki, prostate, abdomena…

Magnetna rezonanca

Magnetna rezonanca (MRI) koristi jako magnetno polje i radio talase za kreiranje slika tela koje se ne mogu videti ni ultrazvukom ni CT skeniranjem.

Ljudsko telo je uglavnom napravljeno od vode, koja ima magnetni polaritet. Drugim rečima, tečnost u telu sadrži atome koji se okreću određenom brzinom. Atomi u nekim tkivima se okreću brže od atoma u drugim tkivima. U nekim slučajevima, atomi u bolesnom tkivu se okreću različitom brzinom nego u zdravom tkivu. MRI koristi magnete za okretanje atoma i radio talase koji otkrivaju koliko brzo se atomi okreću.

Računar onda pretvara informacije u detaljne slike. Lekari koriste MRI za proveru zglobova, mišića, hrskavice, ligamenata i tetiva. To magnetnu rezonancu, između ostalog, čini jako korisnom za dijagnostikovanje sportskih povreda. MRI je takođe od pomoći za dijagnostikovanje moždanog udara, tumora, aneurizme, multiple skleroze, povreda kičmene moždine i problema sa unutrašnjim uhom ili očima.

Magnetna rezonanca je veliki uređaj, obično valjkast i šupalj iznutra i u taj otvor pacijent ulazi i biva sniman.

CT skener

Kompjuterska tomografija (CT skeniranje) kombinuje rendgenske snimke i kompjuter da bi se stvorila slika kičme i unutrašnjih organa od 360 stepeni.

CT je moćan aparat koji poput prstena obilazi oko stola na kom leži pacijent.

Tokom CT snimanja stručnjak radi seriju rendgenskih snimaka iz različitih uglova. Zatim računar obrađuje i sastavlja seriju slika da bi napravio snimke poprečnog preseka, i to kostiju, krvnih sudova i mekih tkiva.

CT stvara snimke koje su detaljniji od klasičnih rendgenskih snimaka. Guste strukture unutar tela, kao što su kosti, lako se pojavljuju na slici. Što se tiče mekih tkiva, da bi slike bile jasnije, neretko se pacijentu pre snimanja intravenski daje supstanca poznata kao kontrast.

Za sve nedoumice oko medicinskog imidžinga treba da se konsultujete sa svojim lekarom, odnosno izabranim stručnjakom, koji će vas uputiti na najadekvatniju vrstu snimanja u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja.

A blagovremen pristup medicinskom imidžingu može da znači razliku između života i smrti jer je opštepoznato da je blagovremena dijagnostika neizmerno važna u lečenju bolesti, posebno malignih.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.