Saznali smo koje vrste karcinoma se mogu otkriti tokom dijagnoze uvećane prostate

Benigna hiperplazija prostate može otkriti druge nepovezane probleme

Bez obzira na to da li je ona pozitivna ili negativna, činjenica je da nas događaji iz sveta poznatih često podstiču na promene ili bar na razmišljanje o sopstvenom zdravlju. Tako su nedavna saopštenja o bolestima koje su zadesile englesku kraljevsku porodicu odjeknula širom sveta neverovatnom brzinom. Međutim, kao i kod princeze Kejt, ni kod kralja Čarlsa nisu otkriveni svi detalji.

Povećana prostata

U saopštenju se navodi da je 75-godišnjem kralju tokom bolničke procedure dijagnostikovan oblik raka zbog benignog uvećanja prostate, međutim nije precizirano koji. Bakingemska palata je upravo otkrila da nije reč o raku prostate.

Zdravstvena zaštita

Svi ovi događaji bi zapravo trebalo da budu još jedna uzbuna, odnosno motiv za odlazak na redovne preglede. Ova slučajna dijagnoza, koja je otkrivena kralju tokom zahvata za lečenje uvećane prostate, zapravo objašnjava da se pre bilo kakvih hirurških zahvata obavlja niz radnji, od laboratorijskih pretraga, analize urina do rendgena grudnog koša. Kada je u pitanju uvećana prostata, lekari mogu da analiziraju tkivo koje je uklonjeno i tako dođu do dijagnoze karcinoma prostate.

- Pacijenti najčešće prolaze rutinsko snimanje tokom lečenja benigne hiperplazije prostate, što može da otkrije i druge nepovezane tegobe - rekao je onkolog prof. Otis Bravlei.

Lečenje uvećane prostate može otkriti mnogo toga

Koje vrste karcinoma se mogu otkriti tokom dijagnostike ili lečenja uvećane prostate, pitali smo našeg poznatog urologa prim. Dr. Igor Grubišić.

- Pregledi ovog dela muškog tela mogu da ukažu na tumore bubrega i bešike, a kod mlađih muškaraca na rak testisa - objašnjava prim. Grubišić.

Različiti radiološki testovi kao što su ultrazvuk i magnetna rezonanca dodatno pomažu u dijagnozi.

- Dok operacija prostate može otkriti znake raka mokraćne bešike, rak bubrega obično dolazi sa vidljivim simptomima u ranim fazama - rekao je Bravlei.

Pojava krvi u urinu obično je prvi simptom raka bubrega, ali količina krvi može biti toliko mala da se može otkriti samo pod mikroskopom. Takođe, najčešći simptomi su bolovi u predelu između rebara i kukova, povišena temperatura i gubitak težine. Retko, prvi simptom raka bubrega je opipljiva masa ili kvržica u bubregu.

„Retko, lekari mogu uočiti znake raka debelog creva tokom rutinskih koraka za lečenje uvećane prostate“, kaže Bravli, objašnjavajući da nijedan od ovih karcinoma nije direktno povezan sa uvećanom prostatom niti je uzrokovan.

Sve navedeno još jednom služi kao važan podsetnik da budete redovni na svojim pregledima. Ako se dijagnostikuje rak, važno je otkriti ga što je pre moguće jer su tada veće šanse da tretman bude efikasan.

„Svako sa simptomima bešike treba da razgovara sa svojim lekarom i ide na redovne preglede, uključujući skrining raka prostate kako stari“, zaključuje urološki onkolog Džastin R. Greg, a prenosi gloria.hr.

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.