Začin broj jedan za snižavanje krvnog pritiska, smatraju nutricionisti

Postoji VELIKA verovatnoća da poznajete nekoga ko pati od visokog krvnog pritiska. 

Visok krvni pritisak može oštetiti arterije i dovesti nas u veći rizik od srčanog i moždanog udara, a ono što jedemo igra važnu ulogu u zdravlju srca. Preporučuje se konzumiranje voća, povrća, integralnih žitarica, nemasnih mlečnih proizvoda, živine bez kože, ribe, orašastih plodova i mahunarki i ograničavanja zasićenih masti, alkohola, soli i dodanog šećera.
AD

Kada je reč o snižavanju krvnog pritiska, izdvaja se jedan začin – đumbir. Studija objavljena 2019. godine u časopisu Phitotherapi Research otkrila je da je đumbir uzrokovao značajno smanjenje i sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska. Međutim, važno je napomenuti da je ovo smanjenje primećeno samo kod učesnika starijih od 50 godina ili mlađih. Doza potrebna za snižavanje krvnog pritiska bila je najmanje 3 grama dnevno, što je manje od 2 kašičice mlevenog đumbira, tokom 7 do 12 nedelja.

„Đumbir može pomoći u snižavanju krvnog pritiska jer deluje slično kao i lekovi za krvni pritisak“, kaže dijetetičarka Megan Berd.

Pored toga, antioksidativna svojstva đumbira mogu pomoći u regulisanju krvnog pritiska. Đumbir je pun biljnih jedinjenja kao što su gingerol, shogaol, zingeron i paradol koji mogu povećati antioksidativnu aktivnost koja održava krvne sudove čistima. Takođe, ova jedinjenja mogu stimulisati širenje krvnih sudova, poboljšavajući protok krvi.

Postoje i neki dokazi da suplementacija đumbira može pomoći u poboljšanju holesterola, šećera u krvi i upale, prema istraživanju objavljenom u časopisu Nutrition Revievs 2021.

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.