Ovo voće najefikasnije snižava krvni pritisak – i uvek ga ima

 

Ako imate visok krvni pritisak, vaša ishrana ima značajnu ulogu u kontroli ovog zdravstvenog probelma.

Prema dr Britani Dan, najbolje voće za snižavanje krvnog pritiska je banana. Postoji nekoliko razloga zašto su banane odlična užina za stabilan krvni pritisak. Za početak, bogate su kalijumom, meneralom koji smanjuje efekte natrijuma na telo.

Dr Dan navodi da zbog toga namirnice koje su bogate kalijumom, poput banana, mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Ako pojedete malu bananu, možete dobiti oko 422 miligrama kalijuma, što je oko devet odsto preporučenog unosa.

Žuto voće je takođe odlično za balansiranje tečnosti i elektrolita u vašem telu.

„Pomaže telu da održi volumen krvi i tečnosti – što dalje pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska“, objašnjava dr Dan.

Banane sadrže skoro 10 odsto vaših dnevnih potreba za kalijumom i magnezijumom, koji su esencijalni minerali koji stvaraju elektrolite. Zato je odlična i posle treninga, da se osećate manje umorno.

Pored kalijuma, banane su bogate i drugim nutrijentima poput vitamina B6, gvožđa, fosfora, cinka i prirodnih šećera, pa su razlozi u korist ovog voća mnogobrojni:

regulišu varenje,
pomažu kod problema kompletnog kardiovaskularnog sistema,
podstiču proizvodnju antitela koja se bore protiv infekcija,
bore se protiv anemije,
pojačavaju sportske performanse i smanjuje grčeve posle treninga,
potiskuju osećaj gladi i sadrže protein triptofan koji pomaže serotoninu, hormonu sreće, zaslužnom za dobro raspoloženje.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Svaka žena je lepa, bez obzira na to koliko ima kilograma i koju veličinu odeće nosi, ali nijedna ne želi da izgleda pun...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.