Pogledajte dobro SVOJE PRSTE - ako na njima vidite OVO, došlo je krajnje vreme da nešto preduzmete

Obratite pažnju na prste obe šake. Da li primećujete da su vam nokti na kažiprstu i srednjem prstu jedne ruke prepuni mrlja ili znatno žući nego ostali prsti ili prsti na drugoj ruci? Ako je odgovor da, onda gotovo sigurno možemo da zaključimo da ste pušač.

Međutim, znate li zašto je prste pušača tako lako prepoznati? Odgovor je jednostavan - pušenje je najčešći uzrok žutila na noktima, a krivac je žućkasto-braonkasta smesa katran, koja se oslobađa sagorevanjem cigarete. Iako se katran najpre otpušta sa strane filtera, njega i te kako ima i u samom dimu cigarete koji se oslobađa u vazduh.

Ako vam prsti požute samo od čistog držanja cigarete, zamislite kako li tek onda izgledaju vaša pluća kad u njih udahnete dim… Pritom, pored katrana, duvanski dim u sebi sadrži više od 6.000 materija, od kojih je oko njih stotinu na lošem glasu kao “štetno” ili “potencijalno štetno” za zdravlje.

Uprkos brojnim savetima koje možete pronaći na internetu - kao što je ribanje prstiju pastom za zube, limunovim sokom, sodom bikarbonom, jabukovim sirćetom i slično – ništa od ovih sredstava iz kućne radinosti neće vam suštinski rešiti problem. Ovi klasični „spoljni“ tretmani koji su poznati u javnosti ne pomažu puno jer se ova promena, kao i mnoge druge, leče “iznutra”.

Ipak, zanimljiv je podatak jednog istraživanja u Velikoj Britaniji koje je pokazalo da mnoge pušače više brine učinak cigareta na izgled nego na zdravlje. Uprkos potencijalno fatalnim posledicama dugotrajnog pušenja duvana, velikom procentu pušača znatno teže padaju bore, žuti zubi i prsti nego, recimo, šteta na plućima. Jedan od razloga za ovakve rezultate istraživanja leži u tome što, ma koliko se govorilo o zdravstvenim problemima koji su posledica pušenja, oni nisu uvek jasno vidljivi. Ipak, bilo koji razlog za prestanak pušenja je dobar razlog, pa makar to bio i samo izgled.

Da biste se trajno oslobodili žutila “pušačkih prstiju” preporuka je, naravno, da u potpunosti prestanete da pušite. Ako ni to nije opcija, raspitajte se o nekim manje štetnim bezdimnim alternativama koje ne sagorevaju i ne emituju duvanski dim nego aerosol, pa samim tim nema ni katrana.

To može biti jedan od prvih koraka koje možete da preduzmete u borbi protiv pušenja. Prijavom na newsletter Gorući problem dobićete još informacija o tome koliko je vatra opasna u različitim vidovima ljudskog delovanja i ponašanja.

Nažalost, žućkasto-smeđkasta prebojenost kože nije jedini način na koji cigarete mogu uticati na ruke i prste pušača. Mnoge komplikacije izazvane pušenjem mogu se manifestovati na rukama, kao što su prevremeno starenje u vidu pojave dubokih bora i pigmentnih fleka, zatim usporeno zarastanje rana, ali i povećan rizik od infekcija i inflamatornih i autoimunih stanja kože, kao što su psorijaza ili akne.

A kako postoje pušački prsti i, generalno dobro poznate “pušačke bolesti”, postoje i pušačka brada, pušačka kosa, pušačka koža... Jednostavno, ova štetna navika mnogo loše utiče na celokupan organizam.

Do te mere da je za mnoge ljude u pitanju pravi Gorući problem, za koji bi što pre trebalo da pronađu neko makar i manje štetno alternativno rešenje, koje nije bazirano na sagorevanju već samo zagrevanju duvana, posebno ukoliko ne žele da u vrlo kratkom roku izgube mladolikost i lepotu, ali ni vlastito zdravlje.

izvor: blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.