Lekari otkrili šta uvek rade kad se prehlade: Virusi će bežati od vas ako ovo primenite

Važni saveti za brži oporavak.

Prehladu najčešće prate curenje iz nosa, kašalj i otežano disanje, a mogu da se jave i niska temperatura, umor i stalno kijanje, kao i bolovi u mišićima. Na sreću, postoje stvari koje možete da uradite kod kuće za ublažavanje simptoma prehlade. Lekari otkrivaju šta uvek rade da bi vam olakšali simptome – većina ovih stvari je potpuno besplatna, piše Net.hr.

Gadan virus puni domove zdravlja u Srbiji: Obara i decu i njihove roditelje, brzo se širi, a simptomi su mučenje koje traje pet dana

„Na sreću, možemo da olakšamo simptome jednostavnim koracima tako što ćemo se potruditi da se dovoljno odmaramo, pijemo tečnosti i jedemo dobre kalorije“, ističe doktor Dhaval Desai.

On je rekao da u tim trenucima jede hranu bogatu proteinima poput jaja, piletine ili jogurta, a izbegava prerađenu hranu i pića koja sadrže kofein.

Ne zaboravljaju koliko je voda važna

Tečnost će uvek da pomogne kada ste bolesni, a Flores kaže da je posebno važno naglasiti da pijete vode jer odrasli često troše manje tečnosti, tako da ovaj zadatak može da im bude izazovan. Stručnjaci iz klinike Mayo savetuju vodu za piće, prirodne sokove, vodu s limunom ili supu kako bi zadovoljili potrebe vašeg tela za tečnošću.

Kvalitetan san je prioritet

Postoji razlog zašto ste umorni kada ste prehlađeni, telo u tim trenucima žudi za odmorom kako bi imalo snage da se brže oporavi. Iz tog razloga, lekari savetuju da se u tim trenucima ne zaboravi odmor. Prema klinici Mayo, manje antitela za borbu protiv infekcija se proizvodi kad niste odmorni, što će vas ili učiniti podložnijim prehladama ili će vam biti potrebno više vremena da se oporavite.

„Ovo je dobar trenutak da usporite i pustite svoje telo i imunitet da urade svoj posao. Dakle, ako se probudite prehlađeni, bolje je da se odmah vratite u krevet, ne naprežite se tokom dana i idite rano na spavanje. Doktor Kristofer Skuderi, porodični lekar na Floridi, veruje da nikad ne preuzima odgovornost kada se bori protiv prehlade, tako da može sebi da priušti dobar noćni odmor.

Oni se brinu o najozbiljnijem simptomu

„To je stanje koje zahteva prepoznavanje glavnog simptoma koji vas muči“, kaže Desai i objašnjava da obično sledi sve navedene korake, a uzima i lekove bez recepta za lečenje bolesti i veruje da u tome nema ništa loše.

Ako vas telo boli, koristite uobičajene lekove protiv bolova, ako su vam nos i sinusi začepljeni, isperite vodom ili udahnite. Zapamtite da je umerenost ključna, zato nemojte preterati“, ističe Flores.

„Odlučite se koji vas simptom najviše muči i uzmite lek za njega, a ako imate određenih zdravstvenih tegoba, savet je da se konsultujete s lekarom pre nego što uzmete bilo koji lek“, kaže Desai i ističe da ove lekove nikad ne treba davati deci bez prethodnog odobrenja doktora.

Ako ste jedan od onih koji veruju da se bolest može pobediti snagom misli, odustanite od toga. Pretvaranje da ništa nije u redu može samo da znači da nećete usporiti i vratiti se svim navikama koje inače imate. Pre svega, zapamtite da je vašem telu potreban odmor i dobra ishrana kako bi se borilo protiv virusa.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.