Doktorka je jela bundevu svakog dana sedam dana – posledice su i nju šokirale

Da li znate da bundevu zovu i srpska banana? Vreme je da pripremite tikvu.

Bundeva, dulek, ludaja, tikva, buca, bundevka – i sama činjenica da za ovo voćno povrće u našem jeziku postoji toliko naziva nešto znači. Ako tome dodamo i zanimljivost da se često bundeva naziva i srpskom bananom, te da svi vole bundevaru i pečenu tikvu, jasno je koliko nam je važan ovaj jesenji plod. Ovaj tekst će vas dodatno ubediti zašto bi ludaja trebalo češće da se nađe na vašem stolu.

Doktorka Patriša Varakalo je licencirana porodična lekarka koja je podelila svoj jednonedeljni eksperiment jedući divni jesenji plod svakog dana – plus, stručnjak Klivlendske klinike deli najbolji način da se bundeva pripremi za bogatu hranljivu vrednost.

Jesen je sezona za čula: boje lišća, miris oštrijeg vazduha, ćebence i džemper, bogati ukusi – uključujući bundeve: verovatno najpoznatiji simbol jeseni.

Danas je i u Americi, baš kao i kod nas, bundeva na meniju lanaca brze hrane, ali i restorana – gde se mogu poručiti potaži od bundeve, testenine, mešavine ovsene kaše i još mnogo toga.

Doktorka Patriša Varakalo pristupila je eksperimentu. Sa iskustvom u porodičnoj medicini i sertifikatom instruktora za ishranu bila je radoznala da otkrije: šta se dešava kada ljubitelj bundeve malo poludi uživajući u njoj nedelju dana i krenula je na sedmodnevno putovanje jedući ovo jesenje voće kako bi lično iskusila zdravstvene prednosti bundeve.

Liza Rajc, stručnjakinja za ishranu na klinici u Klivlendu, podelila je naučne podatke u vezi sa onim što je Patriša primetila tokom nedelje na bundevi. Ovo je njihova priča:

Kako sve možete da jedete bundevu

Bilo je zabavno pronaći kreativne načine da ubacim bundevu u svoje obroke. Budući da je apsolutni entuzijasta kada je reč o smutijima – mešala je pire od bundeve u jutarnje piće i to je delovalo sasvim prirodno – izbor je bio organski pire od bundeve bez dodatog šećera kako bi obezbedila najbolje prirodne ukuse i hranljive materije.

Semenke bundeve brzo su postale njena omiljena užina – njihova hrskava tekstura savršena je za gricakenje, a otkrila je da su fantastičan dodatak za salatu, jer tako daju hrskavost lisnatom povrću.

Za jednu večeru odlučila je da eksperimentiše i napravila domaći marinara sos od bundeve. Njegova kremasta tekstura i ukus pun različitih nijansi učinili su njena jela od testenine tako ukusnim da ga je jela uz obroke nekoliko dana.

Do kraja nedelje žudela je za nečim novim, a to ju je dovelo do jednog od lokalnih kafića koji je reklamirao činiju od bundeve, sličnu činiji akai, ali sa divnim sezonskim preokretom: u osnovi je bio bogat pire od bundeve pomešan sa bananama i akai bobicama, preliven granolom, semenkama bundeve i medom. Bio je to savršen spoj slatkog i slanog da završi nedelju jedenja bundeve.

Zdravstvene prednosti bundeve

Lioza Rajc objašnjava da je bundeva riznica benefita: „Bundeva ima malo kalorija i dobar je izvor vlakana – sadrži 50 kalorija i tri grama vlakana po jednoj šoljici.“

Bundeva je elektrana esencijalnih vitamina i minerala – kaže Rajc: „Bundeve su odličan izvor vitamina A, vitamina C i kalijuma. Vitamina A ima u biljnoj hrani narandžaste boje, blagotvoran je za kožu, oči, imuni sistem, ali i za funkcionisanje glavnih organa poput srca i pluća. Vitamin C vam može pomoći da se borite protiv jesenjih virusa i može pomoći zdravom snu u hladnijim mesecima.

Istraživanja iz juna 2022. istakla su niz zdravstvenih koristi bundeve, uključujući podršku muškoj plodnosti, pomoć pri zaceljivanju rana i pružanje antimikrobnih, antiinflamatornih, antioksidativnih i antiulcerativnih svojstava. Pored toga, bundeve su korisne u rešavanju benigne hiperplazije prostate ili uvećane prostate.

A u njima je još jedno blago, kaže Rajc: semenke bundeve su nutritivno bogate, jer su „dobar izvor proteina, vlakana i mnogih drugih minerala“. (Pečene sa cimetom, karijem ili samo posute morskom soli mogu biti odlična užina.) Na polju inovacija, neki naučnici istražuju semenke bundeve kao potencijalne elemente nekih budućih lekova za koje su potrebne dublje studije.

Ukratko, bundeva je bogat izvor nutritivnih i terapeutskih prednosti.

Bolja probava

Jedna od neposrednih prednosti koje je doktorka primetila u ovom eksperimentu bila je bolja probava. Baš kao što je iskusila u poslednjoj nedelji svakodnevnog konzumiranja banana, otkrila je da su i bundeve dobar izvor vlakana.

Rajc kaže: „Istraživanje je pokazalo da ishrana bogata vlaknima može pomoći pravilnom radu creva. Konzumiranje jedne šolje bundeve dnevno bi obezbedilo otprilike 10 odsto preporučenih potreba za vlaknima.“ Patriša je to potvrdila jer joj je sistem za varenje radio kao sat.

Njena koža bila je još jedna oblast u kojoj je primetila poboljšanje – svetliji i uravnoteženiji ten.

Rajc kaže: „Narandžasta boja bundeve potiče od beta-karotena, koji je antioksidant i koji se u telu pretvara u vitamin A. Vitamin A igra važnu ulogu u održavanju zdrave kože.”

U stvari, vitamin A je sinonim za retinol, koji mnogi dermatolozi smatraju moćnim sastojkom za održavanje mladosti kože i podsticanje obnavljanja zdravih ćelija kože.

Kada je svakoga dana jela bundevu, bolje je spavala

Miran san je bio zanimljiv ishod kako su dani prolazili – ali da li je bundeva mogla da stoji iza toga? Rajc je istakla: „Semenke bundeve sadrže triptofan i tirozin, koji su prekursori serotonina i dopamina – poznato je da oba igraju ulogu u regulisanju anksioznosti i stresa.

To je imalo smisla, jer se činilo da se kvalitet njenog sna poboljšao sa dnevnim unosom bundeve.

Još pitanja o koristima bundeve

Patrišu je zanimalo da li postoji razlika u ishrani između sveže bundeve i njenih prerađenih verzija. Rajc pojašnjava: „Pire od bundeve u konzervi je jednako hranljiv kao i sveža bundeva; međutim, mešavina za pitu od bundeve u konzervi i druga hrana sa ukusom bundeve često sadrže mnogo šećera.”

Da li je često jedenje bundeve bezbedno za sve ljude? „Za većinu stanovništva nema bezbednosnih rizika zbog svakodnevnog uzimanja bundeve“, kaže Rajc. „Međutim, upozorila bih na unos za one osobe s problemima i bolestima bubrega zbog sadržaja kalijuma.“

Što se tiče najbolje metode pripreme za uživanje u nutritivnoj vrednosti bundeve, Rajc je pomenula: „Najbolje metode za pripremu je da je kuvate na pari, pečete ili u mikrotalasnoj pećnici. Pire od bundeve možete dodati i u ovsene pahuljice, smutije, palačinke, mafine, jela od testenina, supe. Kuvana bundeva se može čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do pet dana, a pire od bundeve se može zamrznuti za kasniju upotrebu.“

Jasno je da su sveže ili pasirane bundeve blagodat za vaše zdravlje. Kako lišće postaje boje ćilibara i mrak ranije pada, imate više od jednog razloga da jedete više bundeve.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.