Kako pravilno lečiti visok pritisak? Kako pravilno lečiti visok pritisak?

Kako pravilno lečiti visok pritisak?

Pravilno lečenje ove bolesti može sprečiti 76 miliona smrtnih slučajeva

Prvi izveštaj SZO o globalnom uticaju visokog krvnog pritiska, poznatog i kao hipertenzija, nudi preporuke o načinima borbe protiv ovog "tihog ubice“.

Hipertenzija, kategorisana kao visoki krvni pritisak (od 140/90 mmHg i više), pogađa 1 od 3 odrasle osobe širom sveta, navodi se u izveštaju.

Ovo obično dovodi do brojnih drugih zdravstvenih problema, uključujući moždani udar, srčani udar, srčanu insuficijenciju i oštećenje bubrega.

"Hipertenzija se može efikasno kontrolisati jednostavnim, jeftinim režimima lečenja, ali samo jedna od pet osoba sa hipertenzijom je ima pod kontrolom“, rekao je dr Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO.

Povećanje broja ljudi koji se efikasno leče od hipertenzije moglo bi da spreči 76 miliona smrti između 2023. i 2050. godine, kaže SZO.

Ove preventivne mere uključuju zdravu ishranu, održavanje zdrave težine, izbegavanje alkohola i duvana i redovno vežbanje, navodi se u izveštaju. Ove strategije bi trebalo da se implementiraju u posebnim okruženjima kao što su škole i radno mesto kako bi se dalje promovisao zdraviji način života, navodi se u saopštenju.

Druga taktika je da smanjite dnevni unos soli.

"Većina srčanih i moždanih udara u svetu danas se može sprečiti pristupačnim, bezbednim, dostupnim lekovima i drugim intervencijama, kao što je smanjenje soli“, rekao je Majkl Blumberg, bivši gradonačelnik Njujorka i globalni ambasador SZO za nezarazne bolesti i povrede.

Preporučeni unos soli varira od zemlje do zemlje, ali SZO preporučuje manje od 5 grama soli dnevno. Procenjeni globalni prosečan unos soli je više nego dvostruko veći: 10,8 grama dnevno, kaže organizacija.

U 2013. godini, sve 194 zemlje članice SZO su se obavezale da će smanjiti unos soli za 30 procenata do 2025. godine, ali izveštaj objavljen ove godine pokazuje da je samo 5 procenata primenilo sveobuhvatne politike smanjenja soli.

Hipertenzija: visok krvni pritisak

Hipertenzija, takođe poznata kao visok krvni pritisak, je uobičajeno zdravstveno stanje koje karakteriše povišen krvni pritisak u arterijama.

Normalan krvni pritisak je obično oko 120/80 mm Hg, gde je 120 sistolni pritisak (pritisak tokom kontrakcije srca), a 80 dijastolni pritisak (pritisak tokom opuštanja srca).

Ovo stanje može biti ozbiljno i dugoročno štetno po zdravlje, jer povećava rizik od raznih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, moždani udar, oštećenje bubrega i krvnih sudova.

Hipertenzija se često može sprečiti ili kontrolisati promenama načina života.

To uključuje zdravu ishranu sa malim unosom soli, redovnu fizičku aktivnost, održavanje zdrave telesne težine, ograničavanje konzumiranja alkohola i prestanak pušenja.

Izvor: b92.net

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.