Oprez: Ovako izgleda tihi srčani udar

Nisu svi srčani udari isti. Neki su podliji od drugih. Na primer, MINOCA je infarkt miokarda bez opstrukcije koronarne arterije, a najčešće pogađa žene. Srodno stanje, nazvano INOCA (neokludirana ishemija koronarne arterije), ima mnoge iste simptome, ali bez stvarnog srčanog udara.

 

Ovaj neobičan tip srčanog udara koji zbunjuje čak i doktore uzrokovan je lošim dotokom krvi u srce, uprkos tome što nema vidljivih dokaza o velikoj blokadi arterija. Oko 5% do 25% svih pacijenata sa infarktom miokarda ima normalne ili skoro normalne koronarne arterije na koronarografiji. Pošto nema blokade koronarne arterije ili opstruktivne bolesti koronarne arterije, MINOCA se često ne dijagnostikuje ili se pogrešno dijagnostikuje, tako da mu se ne poklanja pažnja koju zaslužuje.

U slučaju MINOCA, neki od pacijenata imaju zdrav način života, normalan krvni pritisak i nivo holesterola, a nemaju čak ni porodičnu istoriju kardiovaskularnih bolesti. MINOCA može predstavljati 25% do 30% svih srčanih udara kod žena (i manje od 10% kod muškaraca).

Kada se sumnja na srčani udar, lekari se oslanjaju na klasično snimanje srca poput angiografije, ali pošto nema blokada, ono je beskorisno i ne otkriva pravi razlog srčanog udara.

Najčešći uzroci MINOCA su sledeći:

Aterosklerotična bolest koronarnih arterija, odnosno prisustvo aterosklerotskog plaka,

Disekcija zida koronarne arterije,

Spazam koronarne arterije ili malih arterija miokarda (mikrovaskularna),

Takotsubo kardiomiopatija (srčani problem uzrokovan intenzivnim emocijama),

Miokarditis (zapaljenje srčanog mišića),

Tromboembolije i drugih nejasnih uzroka.

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.