Najčešće pitanje među vozačima - da li da kupim automobil sa ručnim ili automatskim menjačem? Evo kad se isplati...

Kada kupujemo vozilo, uvek se postavlja pitanje da li da uzmemo automatski ili manuelni menjač i šta je bolje, jer je poznato da servis na automatskim menjačima stvara više troškova nego kvarovi na manuelnim menjačima. Pitali smo HAK-ovog tehničkog savetnika Marina Morave... Najviše će uticati na (ne)ispravnost ručnog menjača vozač. Najčešće greške su prebrzo menjanje brzina dok se pedala kvačila ne pritisne do kraja. Preporučuje se da do kraja pritisnete pedalu kvačila, a zatim koristite ručicu menjača. Ručnim menjačima obično nije potrebno veće servisiranje, osim što ćete menjati ulje u menjaču jednom u (otprilike) deset godina - ako proizvođač nije drugačije propisao, piše Revija HAK.

Neispravno kvačilo i dvomasni zamajac, koji imaju određeni problem, mogu negativno uticati na prenos, ako se ne poprave na vreme. Nemojte odlagati popravku kvačila jer to može prouzrokovati velika oštećenja menjača na duge staze. Prilikom kupovine vozila, preporučljivo je da napravite probnu vožnju i pokušate da prebacite sve brzine u toku vožnje, kako biste se uverili da nema problema sa prebacivanjem u neku od brzina, tj. slušao. Takođe, proverite promene brzina kod hladnog, ali i zagrejanog menjača. Kada je vozilo zaustavljeno i motor radi u praznom hodu, možete čuti neobične zvukove. Ako isti zvuci nestanu kada pritisnete pedalu kvačila, moguće je da su ležajevi ili zupčanici u menjaču istrošeni, pa se obratite servisnom centru ako je u pitanju veći problem.

Takođe, tokom vremena, kod ručnih menjača, poluge ručice menjača ili sajle se mogu istrošiti do te mere da mogu da ispadnu iz ležaja i izgube mehaničku vezu na putu od ručice do samog menjača. Ako primetite da je ručica u kabini labava i nije tako kompaktna kao nekada, možda je vreme da popravite ručicu menjača. Ručni menjač ima prednost što je lakši od automatskog menjača i ima manje delova od automatskog menjača, pa su nova vozila shodno tome pristupačnija i lakša.

Današnji automatski menjači sa dva kvačila su strukturno dva menjača u jednom, sa podelom na više brzina. Promena stepena prenosa se odvija za kratko vreme, dok se jedan menjač odvaja od motora kod svog kvačila, dugi menjač zahvata kvačilo sa motorom i menjaju se brzine. Kada vozimo, skoro da ne osećamo ovu promenu. Ova strategija rada pri promeni brzina favorizuje gašenje i paljenje motora, sa kratkim prekidima u protoku snage i obrtnog momenta između motora i menjača, što povećava nivo korisnosti motora.

Automatski menjači sa dvostrukim kvačilom, ako su dobro dizajnirani, imaju manji CO2 otisak i potrošnju goriva od istog vozila sa istim motorom i ručnim menjačem. Praksa je pokazala da ovi menjači podižu cenu vozila, ali mogu da ga učine povoljnijim za poreze kroz manji udeo emisije CO2 i, dugoročno gledano, manju potrošnju goriva, što nije bila praksa kod starijih tipova automatskih menjača. . Održavanje će i dalje zahtevati redovnu zamenu ulja u menjaču i filtera i druge servisne radnje prema preporuci servisa iu intervalima koje je obezbedio proizvođač.

Kod automatskih menjača, generalno, kvarova može biti manje nego kod ručnih menjača jer je mogućnost nepravilne upotrebe smanjena kada menjač radi automatski. Popravke, ako moraju da se rade, izuzetno su skupe, a najčešće u servisu ne postoji mogućnost kupovine i zamene pojedinačnih manjih rezervnih delova unutar menjača. Često je moguće kupiti ceo popravljeni menjač po sniženoj ceni samo ako je vaš menjač ostavljen u programu staro za staro. Naravno, novi menjač je još skuplje rešenje. Dvostruka kvačila se obično mogu menjati pojedinačno, kao i zamajci, u zavisnosti od marke i modela, odnosno načina na koji je dizajniran reduktor obrtnog momenta između motora i menjača. Nekako je povoljnije izabrati menjač sa mokrim duplim kvačilom nego sa suvim, jer se suva kvačila ne peru i ne hlade transmisionim uljem, pa su konstrukcijski suva kvačila jeftinije rešenje, ali nisu dugotrajnija, za razliku od mokrih kvačila. Manji kvarovi u automatskim menjačima mogu biti problemi sa uljnim zaptivkama, ako su zaptivke zamenljive bez potrebe skidanja menjača i većeg rastavljanja. U ovim slučajevima, troškovi popravke ne moraju biti previsoki.

Zaključno, danas možemo dati prednost automatskim menjačima jer su postali mnogo udobniji, pouzdaniji i ekonomičniji, dok će manuelni menjači i dalje biti sinonim za pouzdanost i ekonomičnost ako posmatramo troškove kupovine vozila i zadržavanja istog vozila. na dugi rok. Kod njih je povoljnije dugotrajno održavanje, posebno ako ne skupljate veliki broj kilometara, odnosno vozite kraće relacije, piše Revija HAK.

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.