Izabrani najopušteniji gradovi na svetu, na listi dva iz okruženja

Najbolji gradovi na svetu, ukoliko vas zanima opušena i mirna atmosfera, se nalaze u Evropi. Prvih deset na listi, da budemo precizniji, žive svojim mirnim životom na Starom kontinentu, a od gradova iz okruženja, tu se nalaze Ljubljana i Dubrovnik.

Internet stranica MoneySuperMarket je sprovela istraživanje koje treba da da odgovor koji su to najopušteniji gradovi na svetu. Iako opuštanje pre svega podrazumeva prirodu, postoje i gradska jezgra koja mogu biti prilično mirna mesta za odmor.

MoneySuperMarket je napravio indeks mirnih gradova, i na listi se nalazi 75 gradova koji su rangirani na osnovu kvaliteta vazduha, svetla, buke, saobraćajne gužve, prosečnih sunčani sati, ali i zadovoljstva i srdačnosti lokalnog stanovništva.

Najopušteniji grad na svetu je Rejkjavik. Prestonica Islanda ima ocenu od 85.5 od 100 zahvaljujući kvalitetnom vazduhu, niskom nivu zagađenja, zadovoljnim meštanima i i brojnim zelenim površinama.

Estonski Talin se našao na drugom mestu sa ocenom 82.3 zahvaljujući svojoj mirnoj atmosferi i odličnoj gradskoj infrastrukturi. Na trećem mestu se našao Bergen, grad na zapadnoj obali Norveške, koji već godinama ima najzadovoljnije stanovnike. Među prvih deset se nalaze još i Ljubljana i Dubrovnik, na sedmom odnosno desetom mestu.

Ljubljana je jedan od najmanjih evropskih glavnih gradova, ali ima veliku snagu. Korisnici društvenih mreža navode da je cela Slovenija nepravedno podcenjena, a Ljubljana je neverovatna. Grad ima jedinstvenu energiju i živost. Ljubljana je slikovit, pristupačan i dovoljno mali grad da se može šetnjom upoznati.

Dubrovnik je šarmantan, kompaktan i grad bez saobraćaja. Turisti mogu istraživati praktično besprekornu srednjovekovnu arhitekturu i masivne kamene zidine grada, jednu od najbolje očuvanih srednjovekovnih tvrđava na svetu.

Lista deset najopuštenijih gradova na svetu izgleda ovako:

Rejkjavik
Talin
Bergen
Beč
Stokholm
Viljnus
Ljubljana
Minhen
Cirih
Dubrovnik

Izvor: b92.net

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.