Pet najjeftinijih evropskih gradova – ako planirate putovanje za februarski mini odmor

Budući da se bliži Sretenje – Dan državnosti Srbije, donosimo vam ideje gde možete da otputujete za neradne dane, a za male pare.

Svako putovanje je lek za dušu. To je prilika da uronite u drugačiju kulturu i pijete kafu ili koktel na istorijskim, suncem okupanim trgovima. Najbolje od svega je što postoje jeftine destinacije koje vam neće isprazniti novčanik, a garantuju sjajan provod.

Portal Which? je uporedio godišnji prosečni trošak povratnog leta i boravka dve noći u hotelu za urbana mesta koja turisti najviše vole.

Otkrivamo vam pet najjeftinijih evropskih gradova za kratki odmor:

Krakov, Poljska

Najjeftiniji i najbolji, prema mišljenju posetioca – drugi po veličini grad u Poljskoj – na prvom je mestu u nedavnom istraživanju najboljih evropskih gradova za odmor.

Istraživanje očaravajućeg srednjovekovnog starog grada neće vas koštati puno, a videćete veliki broj crkava i velepnih palata, ali i najveću evropsku pijacu.

Svakako posetite Kazimierz, istorijsku jevrejsku četvrt s obnovljenom sinagogom i grobljem iz 19. veka koja je danas kreativno središte prepuno umetničkih galerija, neobičnih i starinskih radnjica, ali i modernih koktel barova.

Iznad grada se uzdižu utvrđeni tornjevi kraljevskog dvorca Vavel, gde su se krunisani poljski kraljevi i kraljice.

Unutra ćete pronaći originalne renesansne freske, zlatom pozlaćeni nameštaj i poljske krunske dragulje. Ako ogladnite, kompletan obrok za dvoje ( predjelo, glavno jelo i desert) s flašom vina košta oko 73 evra.

Nemojte propustiti izlet u obližnji Aušvic – mesto najsmrtonosnijeg koncentracijskog logora nacističke Nemačke. Prosečna avionska karta iznosi 120 evra, a cena hotela 76 evra.

Bordo, Francuska

Možda je poznat po svojim vinima (koja mogu da ispijaju po najnižim cenama u lepim kafićima), ali ovaj živahni lučki grad ima mnogo zanimljivosti koje ne uključuju mamurluk.

Veličanstveni neoklasični trgovi i elegantne avenije Starog centra – UNESCO-ve svetske baštine – prepuni su više od 300 zaštićenih zgrada. Zlatni trougao nalazi se u njegovom središtu, gde ćete pronaći otmene kafiće i luksuzne butike. Nemojte zaobići katedralu Saint-Andre sa gotičkim kraljevskim ulazom.

S druge strane, prazan prostor pred velikim građevinama, morska obala sa palatama iz 18. veka i bujnim javnim vrtovima – jedno je od najlepših šetališta u Evropi.

Nije iznenađujuće da je Bordo dobio pet zvezdica za svoju hranu i piće, a noćenje u hotelu s tri ili četiri zvezdice u proseku košta samo 96 evra – manje od pola cene nego u Parizu.

Ne propustite ultramoderni muzej Cité du Vin, čije interaktivne izložbe i pokrivaju 2.000 godina lokalnog vinarstva.

Vaša ulaznica od 22 evra uključuje besplatnu čašu vina u baru na krovu. Prosečna avionska karta iznosi 115 evra.

Prag, Češka

Poznat kao ‘Grad sa stotinu tornjeva’, bezbroj ulica češke prestonice prepune su dobro očuvanih zgrada i živopisne barokne arhitekture. Prošetajte uz reku Vltavu, koju presecaju nizovi mostova – uključujući i znameniti Karlov most s kipovima.

Impozantni Praški dvorac, koji je bio sedište češke vlade više od 1.000 godina, dominira horizontom na levoj obali. Ističu se vijugavi zasvođeni plafon dvorane Vladislav i gotička katedrala sv. Vida.

Prag možda nije skromna destinacija kakva je nekad bio, ali restorani su i dalje prilično jeftini. Uživajte u lokalnim klasicima (kao što su gulaš i šnicle) uz čašu češkog piva.

Ne propustite paradu mehaničkih figura na astronomskom satu Starogradske kule – najstarije koja još uvek radi. Prosečna avionska karta je 140 evra, a hotel 96 evra.

Budimpešta, Mađarska

Mađarska prestonica je dva grada po ceni jednog: Budim – srednjovekovna citadela na vrhu brda i Pešta – modernija strana stvorena za carsko doba.

Ako ste raspoloženi za odlazak u spa centar, Budimpešta je pravo mesto za vas. Széchenyi je jedan od najvećih evropskih spa kompleksa, a pre nego što uživate u opuštajućoj masaži, možete da se okupate u 16 bazena – svaki ima različitu temperaturu.

Noćni život je sjajan. Barovi u ruševinama grada su neobični i jeftini, a Szimpla Kert, smešten u raspadnutoj, napuštenoj fabrici, najstariji je i najpoznatiji bar. Svake nedelje se održava i farmerska pijaca na kojoj proizvođači izlažu svoje meso, sireve, med i džemove.

Ne propustite da posetite Kraljevsku palatu kako biste videli zbirku veličanstvenih gotičkih oltara prekrivenih pozlatom. Prosečna avonska karta iznosi 150 evra, a hotel 100 evra.

Valeta, Malta

Glavni grad Malte okružen zidinama ne samo da se nalazi na brdovitom poluostrvu između dve najlepše prirodne luke na Mediteranu, već ima više od 300 sunčanih dana godišnje.

Njegove uske, dobro očuvane popločane ulice – prepune neobičnih prodavnica a i kafića – vrlo je prohodna i laka za kretanje. Ako želite da vidite glavne znamenitosti Valete, prošetajte ulicom Republic koja se proteže 1 km.

Konkatedrala svetog Ivana – s raskošnim freskama i pozlaćenim baroknim enterijerima – ne sme se propustiti.

Hoteli su 85 evra po noćenju, a ulična hrana u Valeti pomoći će vam da svoje troškove držite pod kontrolom. U ukusnim lokalnim jelima kao što su zečji paprikaš, sveža sabljarka i peciva punjena graškom možete uživati ​​u sporednim gradskim ulicama – pešačka tura za gurmane najbolji je način da ih iskusite, prenosi Večernji.hr.

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.