VOZAČI SU U ZABLUDI: Da li je VOŽNJA U PAPUČAMA I SANDALAMA ZABRANJENA? Evo šta kaže ZAKON i kakvi su PROPISI U SRBIJI

Veliki broj ljudi misli da je vožnja u japankama i obućom sa štiklom zabranjena, ali da li je to zaista tako?

Sezonska promena garderobe je nešto što radimo nekoliko puta godišnje, sa dolaskom leta i toplijih dana posežemo za letnjom i komfornijom obućom. Kada je u pitanju nežniji pol, svakako većina dama leti voli da nosi sandale, japanke ili neku drugu laganiju vrstu obuće. Ono što većina ne zna - da li je vožnja u takvoj obući zabranjena, i kolike su kazne?

Iako mnogi vozači veruju da je vožnja u papučama ili štiklama zabranjena, u Zakonu o bezbednosti u saobraćaju (ZOBS) ne postoje odredbe koje govore o tome u kakvoj obući bi trebalo sesti za volan.

Uprkos tome, kažnjavanje vozača u papučama je ipak moguće u slučaju saobraćajnih nezgoda, ali ova kazna se zasniva samo na slobodnoj proceni policajca.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, svojevremeno je objasnio da se može voziti u papučama, ali ukoliko vozač izazove saobraćajnu nezgodu zato što mu je, na primer, papuča zapela za komandu gasa, sigurno će odgovarati. Stručnjaci takođe upozoravaju da vožnja u neadekvatnoj obući ili bez obuće može da ugrozi bezbednost vozača i drugih učesnika u saobraćaju. Preporuka je da se ne vozi u obući u kojoj nemamo osećaj da smo pritisli nožne komande adekvatnom jačinom. Kada je reč o papučama, problem je i to što one mogu da skliznu sa noge i navedu vozača da ih traži pogledom što mu skreće pažnju sa puta.

Za razliku od "običnih" građana, profesionalne vozače očekuju kazne od 50.000 dinara.
- Taksisti ne smeju da nose sandale i papuče, jer nije bezbedno, ali ni šortseve i majice na bretele, jer nije kulturno. To je uređeno i odlukom o taksi prevozu, ali i našim internim pravilnicima - objasnio je Aleksandar Bjelić, predsednik Saveza udruženja taksista Srbije.

U inostranstvu pljušte kazne

U nekim drugim zemljama postoje zakonske regulative o vožnji u papučama. U Španiji, Portugaliji i Velikoj Britaniji strogo je zabranjeno voziti u neadekvatnoj obući. U Grčkoj je, na primer, prema zakonskim propisima, za vožnju u papučama predviđena novčana kazna od 50 evra i oduzimanje vozačke dozvole na mesec dana. U Španiji ćete za isti prekršaj platiti kaznu od 80 evra, a u Velikoj Britaniji i pre 500 funti u zavisnosti od slobodne procene policijskog službenika, tj. u kakvoj vas je obući zatekao.

Istraživanje sprovedeno u Engleskoj pokazalo je da je vožnja u japankama odgovorna za više od 1,4 miliona saobraćajnih udesa godišnje. Stručnjaci su izračunali da je vožnja u japankama opasnija od vožnje u cipelama sa visokom potpeticom, jer je potrebno više vremena da se noga sa gasa pomeri na kočnicu, a i manji je pritisak. Takođe, istraživanja pokazuju da jedan od deset vozača priznaje da mu se japanka podvukla ispod papučica i da je u poslednjem trenutku izbegao udes.

Izvor: sd.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Popularna Kinder jaja, slatkiš je uz koji su odrastale generacije, a mnogima je ovo jaje od mlečne čokolade unutar kojeg...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.