Da li su napadi ajkula u Egiptu česti i kako se zaštititi od nemani?

Deo obale u Egiptu, dužine od 74 kilometra ostaće zatvoren do nedelje. Mladi Rus Vladimir Popov poginuo je nakon što ga je ajkula napala u četvrtak kod jednog od egipatskih odmarališta na Crvenom moru, saopštile su egipatske i ruske vlasti.

Egipatsko ministarstvo životne sredine saopštilo je da je muškarac ubijen nakon što ga je napala tigrasta ajkula u vodama u blizini grada Hurgade. Vlasti su zatvorile deo obale od 74 kilometra, najavljujući da će ostati zabranjen do nedelje.

Ministarstvo je kasnije saopštilo da je uhvatilo ajkulu i da je ispituje u laboratoriji kako bi pokušalo da utvrdi razloge za retki napad.

Ruski konzulat u Hurgadi identifikovao je čoveka kao ruskog državljanina.

Da li su napadi ajkula u Egiptu uobičajeni?

Na video snimku koji kruži internetom, navodno o napadu, vidi se čovek kako se pomera u vodi pre nego što ga je više puta napala ajkula koja je kružila oko njega, a zatim ga je povukla pod vodu, prenosi Euronjuz.

Napadi ajkula su retki u obalnim regionima Crvenog mora. Međutim, 2022. godine, dogodila su se dva fatalna napada u Hurgadi u roku od nekoliko dana. Poginuli su jedan austrijski i rumunski turista.

Egipatska letovališta na Crvenom moru, uključujući Hurgadu i Šarm el Šeik, mogu se pohvaliti nekim od najpoznatijih plaža u zemlji i popularna su među evropskim turistima.

Ronioce privlače strmi obronci koralnih grebena na moru, koji nude bogat i živopisan morski život.

Egipat je poslednjih godina nastojao da oživi vitalni turistički sektor, povređen godinama političke nestabilnosti, pandemijom koronavirusa i ratom u Ukrajini.

Šta možete učiniti da smanjite rizik od napada?

Tigraste ajkule su velike vrste koje žive u tropskim i umerenim vodama. One spadaju među ajkulama koje Međunarodna datoteka o napadima ajkula najviše navodi kada govori o neprovociranim napadima na ljude, prenosi AP.

Međunarodna baza podataka o napadima ajkula kaže, međutim, da je relativni rizik od napada veoma mali. Postoji oko 1 od 4 miliona šanse da umrete u incidentu u vezi sa ajkulama i mogli biste da plivate sa ovim morskim stvorenjima češće nego što mislite.

Ali postoje stvari koje možete učiniti da još više smanjite rizik. Saveti za izbegavanje napada uključuju držanje van vode noću, ako su ajkule primećene u tom području ili ako krvarite iz otvorene rane.

Plivači se takođe pozivaju da ostanu u grupama jer je veća verovatnoća da će ajkule juriti pojedince, uzdržavati se od prekomernog prskanja i ostati blizu obale.

Ako ajkula napadne, Međunarodna datoteka o napadima ajkula kaže da je najbolja strategija da je udarite na vrh nosa ili ciljate na ranjiva mesta poput škrga i očiju.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Popularna Kinder jaja, slatkiš je uz koji su odrastale generacije, a mnogima je ovo jaje od mlečne čokolade unutar kojeg...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.