Svakodnevne stvari koje treba izbegavati u trudnoći

Da li znate zašto se trudnoća zove još i drugo stanje?

Kada zatrudnite budite spremni da se na neko vreme odreknete mnogih stvari. Dok u vama raste novi život, navike koje ste do sada imali biće potrebno promeniti. Više ne možete tek tako odabrati neki kozmetički proizvod, otići kod kozmetičara na bilo koji tretman ili u organizam uneti bilo šta.

Veoma je važno da vam u svakom trenutku bude komforno i komotno, da birate odeću od kvalitetnih prirodnih materijala, ženske udobne nazuvice, patike koje ne stežu. Posebno treba da povedete računa o koži, ishrani i tretmanima kojima se izlažete.

Postoji dosta stvari koje treba izbegavati tokom trudnoće, a mi vam izdvajamo neke od njih. Pročitajte.

Izbegavajte agresivne proizvode za negu kože

Redovno negujete kožu? To je odlično, ali u trudnoći je bitno da ste oprezni. Iako je nega kože tokom trudnoće i dalje veoma značajna i poželjna, pazite koje preparate kupujete. Mnogi kozmetički proizvodi sadrže štetne sastojke poput alkohola, sulfata, parabena, raznih boja i mirisa. Zahvaljujući njima svaka krema lepo miriše i ima savršenu strukturu, ali koja je cena toga? Sve to kroz kožu i krvotok može dospeti do vaše bebe i naneti nepopravljivu štetu po razvoj.

Zato briga o koži tokom drugog stanja treba da bude važna tema svakoj budućoj mami. Imajte na umu da će se vaša koža tokom trudnoće izmeniti i usled rasta bebe svrbeti, peckati pa i pucati, pogotovo u predelu stomaka. Morate je nahraniti, odnosno hidrirati kako bi odolela svim ovim izazovima. Spas je svakako u prirodi i prirodnim preparatima kao i uljima poput kokosovog ili bademovog. Neka to bude vaš sledeći i ujedno najbezbedniji izbor.

Izbegavajte keratin za kosu

Teško odolevate keratinu i onome što on napravi od vaše kose? Ukoliko očekujete bebu, probajte da to ipak učinite. Ovaj hemijski tretman zahteva da udišete isparenja koja nisu najzdravija. Prema rečima frizera, toksini iz keratina u minimalnim količinama dospevaju u organizam, ali verovatno vam niko neće savetovati da keratin stavljate u toku trudnoće, pogotovo ne tokom prvog trimestra. U ovom delu trudnoće dešavaju se ključne stvari kada je u pitanju razvoj, jer se formiraju organi i svi delovi tela.

Neka keratin tretman bude jedna od stvari koje ćete zasigurno ostaviti po strani na neko vreme. Ima i drugih, mnogo bezbednijih načina da negujete svoju kosu i da ona izgleda lepo.  Neka vam u tome pomognu prirodne maske za kosu, serumi ili možda kvalitetni šamponi. Možda je keratin za vas najbolja opcija, ali neka ta opcija sačeka koji mesec.

Uzimanje lekova na svoju ruku

Da li ste skloni da uzmete neki lek na svoju ruku kad vas boli glava, na primer? Kada niste trudni, to sa sobom možda i ne nosi preterane posledice ako se ne preteruje, međutim tokom trudnoće nije tako. Sada zaista, ali zaista ne smete da uzimate bilo koji lek na svoju ruku. Čak ni kada je u pitanju najobičnija glavobolja. Pre nego što odete u apoteku posavetujte se sa svojim lekarom šta smete uzeti i u kojim količinama.

Svaki lek koji popijete ide direktno u organizam, a samim tim određeni procenat stigne do vaše bebe. Postoje lekovi koji su potpuno bezbedni i tokom drugog stanja, ali to treba da vam odobri vaš ginekolog koji poznaje vaše zdravstveno stanje i sam tok trudnoće.

Konzumiranje alkohola

Čuli ste da je jedna čaša vina na dan dobra za zdravlje? Onda ste sigurno čuli i da je pivo puno vitamina B. Ma koliko ovo bilo tačno, ako ste trudni klonite se alkohola. Za vas ne važe ova narodna verovanja ili preporuke pojedinih lekara. Izbegavajte alkohol u potpunosti. U ovom slučaju u obzir može doći jedna čaša vina, ali u toku nekoliko nedelja ili meseci, a ne jedna svakog dana.

Minimalne i zaista povremene količine alkohola neće vam naškoditi. Problem je kada se pretera sa unosom alkohola, jer se tada smanjuje dotok kiseonika do bebe. Verovatno vam zvuči zastrašujuće, a u nekim slučajevima zaista i jeste, jer to može uzrokovati brojne posledice po bebin razvoj.

Lekari su protiv uzimanja alkohola i iz tog razloga što on daje osećaj sitosti. Samim tim buduća mama neće uneti dovoljno hrane koja je bebi potrebna. Da bi se beba pravilno razvila neophodno je da dobija dovoljno hranljivih nutrijenata. Samo na taj način možete očekivati povoljan ishod trudnoće i rođenje zdrave bebe.

Preterani unos kafe

Zavisnost od jutarnje i svakodevne doze kofeina je zaista prisutna kod velikog broja ljudi. Neki od nas prosto ne mogu da funkcionišu dok ujutru ne iskape prvu kafu do dna. Kofein stimuliše rad našeg organizma, nekako nas “podigne”, ali sve je to trenutno i onda organizam traži još i još kako bi se pregurao dan.

U trudnoći ipak probajte da odolite ovoj potrebi. Nije lako, ali za početak krenite postepeno. Smanjujte unos kofeina na dnevnom nivou postepeno kako bi se organizam privikao. Posavetujte se sa svojim lekarom da li je možda jedna šoljica kafe u redu u vašoj situaciji u zavisnosti od visine krvnog pritiska i zdravstvenog stanja.

Kafa, a tu spadaju i mnogi čajevi utiču na krvni pritisak zahvaljujući visokom sadržaju kofeina, a sa pritiskom se u trudnoći nije igrati. Osim toga kafa je i diuretik što utiče na gubitak tečnosti u organizmu, a ona vam je sada preko potrebna. Ne dozvolite da kofein upravlja vama. Ograničite unos i počnite vi da upravljate njime.

Kofeinske napitke sada zamenite zdravim ceđenim sokovima ili limunadom. Tako ćete u organizam uneti dovoljno tečnosti, a ujedno i vitamina.

Oprezno u spa centrima

Obožavate spa centre? Dobra vest je da ne morate potpuno da ih se odreknete. Odlazak u spa centre možete i dalje praktikovati, ali uz dodatni oprez i izbegavanje saune i masaža koje nisu namenjene trudnicama.

Sigurni smo da i dalje ima načina da se uživa i opusti na tim mestima, a da pritom ne ugrožavate stanje svoje trudnoće. Možda bi bilo pametno i oprezno da se informišite da li neki od spa nudi usluge za trudnice ili ima profesionalne masažere koji masažu mogu prilagoditi potrebama svake buduće mame.

Tako ćete i dalje moći da uživate i da se opustite znajući da ste u rukama profesionalca.

Izbegavajte stres

Na kraju, možda i najvažniji savet svim trudnicama jeste da se klone stresnih situacija. To je vrlo teško, jer živimo brzo, svi negde žurimo i želimo svašta da postignemo, ali pokušajte. Barem dok ste trudni klonite se nepotrebnih konflikata i ljudi koji vam remete mir. Sve i svi koji vam ne prijaju, neka od sada budu po strani.  Trenutno imate preča posla. Vodite brigu o bebi koja će uskoro postati deo vašeg života.

Svaki stres koji doživite utiče kako na vašu psihu tako i na rad celokupnog organizma. Beba to oseća, a hormoni stresa nisu nešto sa čime se treba igrati. Zato se opustite i uživajte u drugom stanju.

 

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Lekari uvek upozoravaju na važnost vitamina u telu, no ima i nekih drugih elemenata vrlo bitnih za pravilno funkcinisanj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.