MOJA BEBA TEŠKO KAKI, SVA SE ZGRČI: Zatvor kod mališana ne mora da vas mnogo plaši, uobičajen je

Zatvor je kada je izmet vaše bebe tvrd i suv, što otežava izbacivanje. Ponekad teško kakanje može biti bolno. Uobičajeno je da bebe imaju zatvor kada prelaze sa formule ili majčinog mleka na čvrstu hranu.

Sve bebe su jedinstvene, a to uključuje i koliko često kake. Postoji veoma širok raspon 'normalnog'. Neke novorođene bebe kake nakon svakog hranjenja. Druge će kakiti samo jednom u nekoliko dana. Kada je u pitanju koliko često novorođenče kake - jednom u 7 dana ili 7 puta dnevno je u redu, sve dok vaša beba raste, srećna je i dobro. Ali iako broj izmeta nije kritičan, ako se čini da vaša beba ima bolove kada pokušava da kaki ili ima veoma tvrdu, suvu kakicu, trebalo bi da razgovarate sa lekarom ili medicinskom sestrom za decu za savet.

Zdrave bebe mlađe od 6 meseci ponekad se mogu naprezati i zaplakati pre nego što prođu mekane kake. Ovo je poznato kao 'dišezija' i osim ako njihov izmet nije tvrd, ovo nije zatvor i proći će samo od sebe. Izmet vaše bebe će se takođe menjati tokom vremena kako raste i razvija se, a ishrana se menja.

Koji su simptomi opstipacije kod beba?

Glavni simptom opstipacije je tvrd, suv izmet. Evo nekih drugih znakova opstipacije kod malih beba:
Vaša beba može pokazati znake naprezanja kada pokušava da izbaci izmet.
Vaša beba može biti uznemirena, može izgledati nervozna ili iritirana.
Vaša beba možda jede manje ili se hrani slabije nego obično.
Na koži oko anusa mogu se pojaviti pukotine, koje ponekad mogu krvariti.
U nekim slučajevima, ako vaše dete ima zatvor, može izgledati naduto ili mu stomak može izgledati veći nego obično. Ponekad je moguće osetiti njihov izmet (tvrde, čvrste grudvice) dok im lagano pritiskate na stomak.

Šta uzrokuje zatvor kod beba?

Jedan od glavnih uzroka zatvora kod beba je promena u ishrani. Promena u ishrani može uključivati:

prelazak sa hranjenja formulom
prelazak sa dojenja
izlaganje novoj hrani i ukusima
ne pije dovoljno tečnosti (majčino mleko, adaptirano mleko ili voda)

Češće je da bebe hranjene na flašicu imaju zatvor nego bebe koje se doje. Ako je vaša beba počela da jede čvrstu hranu, nedostatak vlakana u njihovoj ishrani takođe može biti uzrok zatvora. Neke bebe jednostavno imaju prirodnu sklonost ka opstipaciji, čak i kada imaju dobru ishranu i piju dovoljno tečnosti. To ne znači da su nezdrave ili bolesne.

U ekstremnim slučajevima, retke bolesti mogu izazvati zatvor kao što su:

problemi sa nervnim završecima u crevima
problemi koji se odnose na kičmenu moždinu
nepravilan rad štitne žlezde
drugi metabolički poremećaji

Sve bebe se proveravaju na ova stanja kao deo rutinskih zdravstvenih provera, tako da to obično nije nešto o čemu treba da brinete. Ali ako ste zabrinuti za svoju bebu ili primetite da je kakenje bolno za nju, pitajte svog lekara ili medicinsku sestru za savet.

Kada treba da vidim svog doktora?

Zatvor je uobičajen. Često će proći bez intervencije. Ako ste zabrinuti da vaša beba ima zatvor, da joj je neprijatno ili ima bol, vaš lekar može da proceni i preporuči strategije bezbedne za bebu. Postoje medicinski tretmani za opstipaciju koje vaš lekar može razmotriti, na osnovu okolnosti vaše bebe. Ako je vaša beba prethodno lečena od zatvora, ali se i dalje bori da kaki, važno je da se vratite svom lekaru radi pregleda. Postoji nekoliko tretmana koje mogu isprobati.

Ponekad konstipacija može biti posledica ozbiljnijih zdravstvenih problema. Znaci koji ukazuju na zabrinjavajući medicinski problem uključuju:

beba koja ne izbacuje mekonijum (prvi izmet u njihovom životu) u roku od 48 sati od rođenja
konstipacija od rođenja ili prvih nedelja života
prolazne trake ili olovke tanke stolice
krv u stolici
imaju zaostajanje u razvoju ili loš rast
Generalno je loše - sa temperaturom, povraćanjem, osipom ili letargijom

Ako je vaša beba mlađa od 3 meseca i ima temperaturu iznad 38°C, treba odmah da odete u hitnu pomoć najbliže bolnice ili da pozovete i zatražite hitnu pomoć.

Kako se leči konstipacija?

Isprobajte ove savete da pomognete bebama koje imaju poteškoća da izbace izmet:

Ako vaša beba ima formulu za odojčad, uvek prvo izmerite vodu pre dodavanja formule u prahu — ovo pomaže da se osigura da je odnos vode i formule tačan.
Ako je vaša beba dovoljno stara da pije vodu , ponudite je dodatno (prvo prokuvane i ohlađene).
Lagano trljajte njihov stomak da biste stimulisali creva - vaša beba bi se takođe mogla osećati bolje uz nežnu masažu koja će pomoći u upravljanju bolom od zatvora.
Topla kupka može pomoći da se vaša beba umiri i smiri i ublaži nelagodnost.
Ako je vaša beba starija od 6 meseci, dodajte malo voća i povrća u ishranu kako biste povećali unos vlakana.
Ako je vaše dete starije od 9 meseci, dodavanje dinstanih suvih šljiva ili kajsija u njihov obrok može pomoći. Mogu da imaju do 3 supene kašike, 3 puta nedeljno. Žitarice koje imaju mekinje takođe mogu pomoći blagoj opstipaciji. Starije bebe mogu da probaju sok od suve šljive razblažen vodom (pola sok od suve šljive i pola vode). Počnite polako, sa 10 mililitara. Povećajte po potrebi dok ne mogu da urade meko kakanje.

Ako ovo ne pomogne, vašoj bebi će možda biti potrebni lekovi koji će joj pomoći da kaka. Obratite se svom lekaru da razgovarate o mogućnostima lečenja.

Izvor: bitiroditelj.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.