Dermatolog savetuje: Koliko često treba kupati bebe i malu decu?

Dermatolog Skot A. Norton objasnio je nekoliko činjenica kada je u pitanju kupanje beba i male dece i izdvojio najvažnije savete za roditelje.

Vaše novorođenče, koje se tek navikava na svet oko sebe, spremno je za svoje prvo kupanje i vreme je da izvršite sve potrebne pripreme kako bi kupanje bilo što prijatnije. Naime, kupanje novorođenčeta ne služi samo da beba bude čista, već i da vas i dete zbliži. Neke bebe uživaju u toploj vodi od samog početka, dok je drugima potrebno vreme da se naviknu na novi osećaj vode na njihovoj osetljivoj koži.

Novorođenče se ne znoji i ne prlja kao druga deca. Kritične situacije su kada pelena curi ili kada se beba zbuni. Zato bebu ne treba kupati svaki dan, već bi svaka druga ili u ovim kritičnim situacijama bila poželjnija.

A Američko udruženje pedijatara preporučuje da se mala deca, posebno novorođenčad, ne kupaju svaki dan. Iako roditelji treba da se postaraju da redovno i po potrebi menjaju pelene, svakodnevno kupanje je nepotrebno dok beba ne nauči da puzi i zaista počne da se prlja.

Pa zašto roditelji imaju osećaj da treba da kupaju svoju decu svaki dan? Dermatolog Skot A. Norton objasnio je nekoliko činjenica kada je u pitanju kupanje beba i male dece i izdvojio najvažnije savete za roditelje.

Obična voda je najbolji izbor

Ne postoji naučni ili biološki odgovor na to koliko često treba da kupate svoje dete. Nekada su roditelji veoma retko kupali svoju decu, ali moderno vreme je svakodnevno kupanje učinilo svojevrsnom društvenom normom.

Bebe i mališane, posebno one koji još nisu u potpunosti prohodali, ne treba prati svaki dan sapunom. Ako dete ima osetljivu i suvu kožu, roditelji treba da koriste blagi sapun samo jednom nedeljno.

Sve ostale dane dete jednostavno treba kupati ili ispirati mlakom običnom vodom ako je relativno čisto. U stvari, roditelji bi trebalo da kupaju svoju decu u običnoj vodi bez sapuna većinu dana ili kao deo rutine kada je to potrebno.

Uzroci osetljive kože

Mnogi problemi sa osetljivom, iritiranom kožom pogoršavaju se navikama kupanja koje nenamerno previše isušuju kožu. Na primer, dugo namakanje u prevrućoj kadi i korišćenje raznih sunđera ili krpa izaziva suvu kožu. Mnoga postojeća stanja kože se pogoršavaju ako roditelji previše kupaju svoje dete ili koriste parfimisane sapune koji isušuju kožu.

Neka stanja, poput ekcema (atopijskog dermatitisa), nisu uzrokovana prljavštinom ili nedostatkom higijene, pa roditelji ne bi trebalo dodatno da čiste upaljena mesta sunđerom, jer će to izazvati suvoću, a osetljiva koža postati još suva.

Saveti za kupanje male dece koja imaju suvu i osetljivu kožu ili kožnu bolest kao što je ekcem:

Odgovarajuća temperatura za kupanje, voda treba da bude mlaka.
Kupanje treba da bude kratko, od 5 do 10 minuta.
Koristite blage sapune bez mirisa ili sredstva za čišćenje bez sapuna kako biste izbegli isušivanje bebine kože.
Koristite male količine sapuna i operite dete rukama umesto sunđerom ili krpom.
Dete ne bi trebalo da sedi i igra se u kadi ili malom bazenu ako je voda sva sapuna.
Koristite sapun na kraju kupanja, a ne na početku.
Na kraju kupanja isperite dete svežom toplom vodom da biste uklonili sapun iz tela. Pustite dete da 'pleše' ili se 'migolji' nekoliko sekundi da izbaci ostatak vode, a zatim nanesite hidratantne kreme: kreme, ulja ili losione dok je detetova koža još mokra ili vlažna.
Obični vazelin može biti odličan hidratant, posebno ako se nanosi dok je koža još mokra.
Od trećeg meseca pa nadalje možete koristiti ulje – na primer, maslinovo ulje, ulje nevena ili bademovo ulje istovremeno čistite kožu glave i činite je mekom.
Izbegavajte kreme sa mirisima, konzervansima i drugim štetnim hemikalijama. Jednostavni proizvodi sa što manje aditiva su obično bolji za kožu.
Nemojte koristiti proizvode koji sadrže alkohol.

Izvor: bitiroditelj.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.