Da li znate zašto se žene porađaju na leđima – razlog će vas iznenaditi

Dokazano je da ležanje na leđima produžava porođaj, ali većina žena rađa bebe upravo ležeći na leđima. Zašto? Glavni krivac za ovo je francuski kralj Luj XIV.

Profesorka Loren Dandes je u „American Journal of Public Health“ objasnila da je do pre 200 godina uspravan položaj bio najčešći. Međutim, kralj Luj XIV voleo je da gleda kako mu žene rađaju decu.

„Luj je uživao gledajući žene kako se porađaju. Bio je frustriran nemogućnošću da gleda porođaj kada se on odvijao na stolici namenjenoj toj svrsi. Zbog toga je insistirao da žene leže na leđima i da porođaju prisustvuju muške babice“, napisala je profesorka Dandes.

Luj XIV. imao je 22. dece, a njegovo ponašanje i postupci odrazili su se na stanovništvo. Od tada je ova poza postala dominantna uprkos svojim nedostacima. I danas se koristi u zapadnim kulturama.

Izvor: bitiroditelj.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.