Da li mačke uopšte treba kupati?

Kupanje mačaka je tema koja izaziva mnogo debata među ljubiteljima ovih elegantnih kućnih ljubimaca.

Na prvi pogled izgleda nepotrebno kupati stvorenje koje popriličan deo vremena provodi čisteći se. Međutim, postoje situacije kada je kupanje mačaka preporučljivo ili čak neophodno.

Prirodno ponašanje i samočišćenje

Mačke su poznate po svojoj sposobnosti samočišćenja. Oni koriste svoj jezik, koji deluje kao prirodna četka, da uklone prljavštinu, ostatke i mrtvo krzno.

Ovaj proces ne samo da ih održava čistima, već i distribuira prirodna ulja po dlaci, održavajući kožu zdravom i dlaku sjajnom. Zbog ove prirodne sklonosti čistoći, većini mačaka retko je potrebno klasično kupanje.

Kada je kupanje neophodno?

Postoje situacije kada mačkama može biti potrebna pomoć u održavanju čistoće:

Mačke koje provode vreme napolju mogu doći u kontakt sa prljavštinom, blatom, hemikalijama ili otpadom koji se ne može lako ukloniti samočišćenjem.

Dugodlake mačke ponekad nisu u stanju da se potpuno očiste, posebno ako se dlaka zaamrsi i naprave se čvorovi.

Gojaznost ili zdravstveni problemi mogu da ometaju sposobnost mačke da dopre do svih delova tela, ostavljajući neka područja nedovoljno očišćena.

Starije mačke često imaju smanjenu fleksibilnost, što može uticati na njihovu sposobnost da se neguju.
U slučaju kontaminacije štetnim materijama koje mačka ne bi trebalo da liže, kao što su neke vrste ulja, boje ili toksične supstance.

Koliko bi često trebalo kupati mačku?

Učestalost kupanja zavisi od gore navedenih faktora. Za većinu zdravih, zatvorenih mačaka koje se redovno neguju, kupanje može biti neophodno samo jednom ili dva puta godišnje, ako i toliko bude.

Mačkama sa dugom dlakom ili onim koje ne mogu u potpunosti da se čiste same, možda će trebati češće kupanje, svakih nekoliko meseci, prenosi Index.hr.

Slobodno vreme

Lifestyle

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.