Naučnici otkrili ključnu stvar koja će pomoći zdravlju vašeg psa

Puštanje vašeg psa da "trči s čoporom" moglo bi biti ključno za održavanje dobrog zdravlja tokom njihovog životnog veka – otkriva nova, velika studija – s dobrobitima pet puta vidljivijim od onih iz drugih ispitanih aspekata života pasa.

Studija je najveća te vrste do sada, tim iz više američkih institucija upotrebio je podatke o 21.410 pasa različitih pasmina i mešanaca kako bi napravio sliku o tome šta je dobro, a što nije za te pse.

Nakon kontrole faktora kao što su doba i težina, istraživači su otkrili da je društveno druženje sa psima, kao i ljudima, povezano s najvećim poboljšanjem zdravlja životinja.

“Ovo zaista pokazuje da, poput mnogih društvenih životinja – uključujući ljude – imati više društvenih saputnika može biti jako važno za zdravlje psa”, kaže biološkinja Bri Mekoj sa Univerziteta Arizona.

Poređenja radi, ono što istraživači opisuju kao “finansijske nevolje i nevolje u domaćinstvu” (uključujući nivoe prihoda) bilo je povezano s lošijim zdravljem i lošijom pokretljivošću pasa, iako značaj nije bio ni blizu toliko velik kao što je bio s druženjem, prenosi Science Alert.

Tim je takođe otkrio da je više dece u domu povezano s negativnim uticajem na zdravlje pasa kućnih ljubimaca, možda zato što više vremena provedenog u brizi za decu znači manje vremena sa životinjskim društvom.

Osim toga, psima u domaćinstvima s višim prihodima verovatnije je da će im se dijagnostikovati više bolesti. Ovo bi se moglo činiti iznenađujućim, ali istraživači kažu da je to verovatno zato što što je više novca u blizini, to je bolji pristup medicinskoj brizi, što omogućuje dijagnostikovanje stanja.

Vredno je imati na umu da se ova analiza oslanjala na izveštaje vlasnika pasa, pa su neke netačnosti i pristranosti očekivane. Podaci su dovoljno rigorozni da pokažu odnos između dva činioca – a ne da jedan (poput društvenog druženja) direktno utiče na drugi (poput zdravlja).

Međutim, ovde ima dovoljno podataka koji ukazuju na važnost stabilnog doma i društvenog načina života za dobrobit pasa kućnih ljubimaca.

Količina brige i pažnje koju poklanjamo našim psima ljubimcima, plus njihov relativno kratak životni vek, čini ih posebno zanimljivim za istraživače koji proučavaju kako društvo i okolina utiču na zdravlje i preživljavanje kako životinje stare.

Anketa na kojoj se istraživanje temeljilo obuhvatila je sve vrste činioca, uključujući ishranu i aktivnost, ali druženje je bilo očiti pobednik za jačanje zdravlja.

“U budućim istraživanjima razmotrićemo veterinarsku medicinsku evidenciju, molekularne i imunološke mere, kao i fizičke testove kod kuće kako bismo dobili preciznije mere zdravlja i slabosti psa za pratnju”, kaže psiholog Noa Snajder-Makler sa Univerziteta Arizona.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.