Veterinar tvrdi da OVIH 5 RASA PASA traže najviše brige i NAJČEŠĆE imaju zdravstvene tegobe: Na prvom mestu je vrsta sa apsolutno NAJVIŠE potencijalnih problema

Naravno, svi psi zahtevaju ljubav, pažnju i aktivnu brigu. Ipak, neke rase idu korak dalje i zahtevaju više brige od ostalih. Američki veterinar Adam Kristman, inače i autor knjiga o psima, te voditelj podkasta koji se bavi kućnim ljubimcima, otkrio je kojih je to pet rasa pasa kojima je potrebno najviše brige - na osnovu učestalosti poseta veterinaru, potraživanja naknade od osiguranja i genetskih predispozicija.

5. Jazavičari

Kristman kaže da ovi psi imaju "Napoleonov kompleks" i da su skloni degerativnom oboljenju diska, koje može izazvati jake, dugotrajne bolove ako se ne leče pravilno. Iako su jazavičari mali psi i mogu da žive između 12 i 16 godina, potreban im je odgovarajući nivo fizičke aktivnosti kako bi održali tonus mišića. Veoma je važno sprečiti ih da se ugoje i stalno pratiti njihove aktivnosti kako se ne bi povredili.

4. Nemačka doga

Ovo su porodični psi, ali jedu veoma mnogo hrane i skloni su srčanim oboljenjima i raku. Dlaka im ne opada u prevelikoj meri, ali ipak je potrebno četkati ih jednom nedeljno. Redovno skraćivanje noktiju je obavezno, u suprotnom bi moglo da dođe do bola i problema sa hodanjem. Potrebno im je svakodnevno kretanje i velika aktivnost da bi ostali stimulisamo i zdravi. Imaju kratak životni vek, žive samo od 7 do 10 godina, neretko i kraće.

3. Labrador

Poznati su po svom entuzijazmu i beskrajnoj energiji nisu bez razloga možda i najpopularnije rasa pasa na svetu. Ipak, neretko imaju problema sa zdravljem. Često se dešava da dođe do ortopedskih problema.

2. Čivava

Čivave su drske, samouverene i nateraće vas da radite tačno ono što one žele. U jednom trenutku tražiće od vas da ih podignete, a kada to uradite - iste sekunde ćete se predomisliti. Kada je reč o zdravlju, često imaju probleme se srcem i očne bolesti. Ipak, uz redovno preglede trebalo bi da dugo ostanu u vrhunskoj formi.

1. Francuski buldog

Zahtevaju stalnu negu ako želite da ostanu zdravi. "Problemi sa vratom, problemi sa leđima, sa srcem, sa disanjem, sa kolenima, sa kožom, respiratorni problemi, toplotni udari", navodi Kristman sve ono sa čime se mnogi francuski buldozi redovno suočavaju. Takođe, potrebni su im posebni proizvodi za negu i hranu kako bi njihova koža bila u dobrom stanju.

Izvor: blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.