„I zmija treba da se prošeta“: Kako pravilno držati ove ljubimce u stanu

Zmije traže neke specijalne uslove, ali ako se napravi dobar terarijum, to je minimalno - nahrani se jednom u 15 dana, šeta se makar jednom nedeljno, a terarijum se očisti jednom mesečno, govori Branislav Jakovljević, menadžer beogradskog Tropikarijuma.

Ističe da je potrebno imati dobru volju, „jer to su ipak kućni ljubimci“.

„Mi te životinje treba da volimo i držimo kako treba, a ne da ih zapustimo, što se često dešava“, kaže Jakovljević za N1.

U petak je objavljena vest da je Osnovno javno tužilaštvo u Leskovcu podnelo optužni predlog zbog krivičnog dela ubijanje i zlostavljanje životinja protiv 64-godišnjeg muškarca kome se na teret stavlja da je mučio zmiju otrovnicu u svom stanu.

Jakovljević objašnjava da je domaće vrste, poput poskoka kog je okrivljeni čovek držao, strogo zabranjeno držati u bilo kakvim uslovima.

Pritom, Leskovčaninu se stavlja na teret da je zmiju držao u dva spojena plastična balona.

Jakovljević kaže da zmija mora da se drži u terarijumu, čije dimenzije zavise od vleičine same zmije, ali koji treba da bude dovoljno velik da se zmija gotovo u potpunosti opruži.

To nije uvek moguće, ali onda ih držimo i radimo na taj način svojevrsnu „gimnastiku“, govori on.

„Neke od tih zmija mogu da budu i malo anksiozne, da budu zatvorene i praktično se šćućure u svoj deo, i sutradan kad treba nešto da se radi s njom ona se okrene i ugrize čoveka. Znači moramo da ih vežbamo i treniramo da budu prijazne sa ljudima i da je ovo njima normalna situacija, jer ipak to su naši drugari“, kaže Jakovljević.

Ističe da treba obezbediti prostran terarijum, čist, sa grejanjem i obavezno raditi ovlaživanje terarijuma.

„Naša molba je ako želite da držite kućne ljubimce, dođite kod nas. Mi ćemo vam objasniti, pokazati, možemo vam čak napraviti terarijum“, govori on.

Kaže da je čuvati zmiju jednostavno ako ispunite uslove, i ističe da „i zmija treba da se prošeta“.

„Mi recimo pravimo za 1. maj prvomajsko ‘gušterisanje’, to znači da iznosimo sve reptile koji se nalaze ovde, ljudi dolaze, slikaju sa njima i sunčaju ih“, rekao je Jakovljević.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.