Najopasnije rase pasa na svetu

Velike rase su generalno izazovnije od manjih, što je logično, ali to ne znači da su veći psi skloniji napadima od manjih. Napad manjeg psa u velikoj većini slučajeva prolazi nezapaženo, a kod velikih pasa dovoljan je jedan napad da se primeti.

Takođe, neki psi su genetski skloniji agresivnom ponašanju ili zaštitničkom.

Zbog toga svaki budući vlasnik mora da se upozna sa rasom i da uz stručnu pomoć otpočne obuku i edukaciju od najranijih dana.

Pogotovo ako je to jedna od rasa koje je World Dog Finder naveo kao najopasnije na svetu. Jer, samo uz trud, obuku i mnogo posvećenog vremena, pas će se razviti u dobrog i stabilnog.

Pit Bul

Kao rasa, pitbulovi su odgajani za borbu, ne samo sa drugim psima već i sa bikovima, pa otuda i „bull“ – bik u nazivu.

To su izuzetno jaki psi sa zastrašujuće jakim ugrizom, pa nije ni čudo što ih se mnogi plaše.

Ovi psi su nekada nosili nadimak „psi dadilje“, ali nakon svih negativnosti, mnogi ih vide potpuno drugačije. Oni su opasni i mogu biti agresivni, ali uz pravilnu obuku i ranu socijalizaciju mogu postati odlični kućni ljubimci.

Rotvajler

Oni su inteligentni i izuzetno dobri čuvari, ali se takođe smatraju jednom od najagresivnijih rasa, pa im je potrebna stalna obuka i socijalizacija.

Potreban im je i strog vlasnik koji će znati kako da se ophodi prema njima.

Nisu najbolji izbor za nove vlasnike pasa. Ako su od početka pravilno vaspitani, mogu biti porodični psi i dobri kućni ljubimci.

Kanariski pas

Veoma jaka, masivna i inteligentna rasa koja ima svoje korene na Kanarskim ostrvima. Odgajani su za čuvare. Potrebna im je rana socijalizacija i obuka.

Zbog svog snažnog lovačkog instinkta, oni nisu najbolji za neiskusne vlasnike. Ako im se ne obezbedi dovoljno aktivnosti, mogu postati destruktivni.

Brazilska doga

Veoma agresivna i zaštitnička rasa. Nisu najbolji izbor za neiskusne vlasnike. Čak i uz socijalizaciju i obuku, ovi psi će uvek biti prvenstveno psi čuvari.

Nemački ovčar

To je jedna od najpopularnijih rasa danas, bez obzira što se smatra jednom od najopasnijih rasa.

Zbog svojih karakteristika, ovi psi se najčešće koriste u vojne i policijske svrhe. Oni su radni psi, pa su im potrebne aktivnosti i okupacija da ne bi postali destruktivni.

Nisu najbolji izbor za nove vlasnike pasa. Kao i svaka druga rasa, oni mogu biti odlični porodični psi sa odgovarajućom obukom i socijalizacijom.

Doberman

Neustrašivi psi koji su odgajani da budu strašni. Oni su izuzetno pametni i snažni psi koji će učiniti sve da zaštite svog vlasnika.

Uglavnom se koriste kao čuvari. Ako se ne odgajaju kako treba, mogu prouzrokovati veliku štetu, ali ako su pravilno odgajani, to će biti porodični psi koje samo možete poželeti.

Kavkaski ovčar

Neustrašiv i oštar kada primeti pretnju, ali veoma odan, nežan i ljubazan prema svojoj porodici.

Ovi psi su vekovima korišćeni za čuvanje imovine i stoke. Neće oklevati da se suoči čak ni sa medvedom ili vukovima. Nisu najbolji izbor za neiskusne vlasnike pasa.

Burbul (Južnoafrički mastif)

To je retka i izuzetno opasna rasa. Oni su strašni psi, ali izuzetno dobri čuvari kuće i imovine. Južnoafrički mastifi su veoma raznovrsni i laki za obuku. Vole da provode vreme sa svojom porodicom.

Obuka i socijalizacija treba da počnu rano da bi se ovaj mastif razvio u psa dobrog ponašanja.

Dogo Argentino

Odgajani su za lov na krupnu divljač i smatraju se veoma opasnom rasom, ali se odlično slažu sa decom, posebno ako su odrasli zajedno. Ova rasa je zabranjena u mnogim zemljama.

Bulmastif

Snažni, oštri i energični psi. Oni su odlični psi čuvari sa prirodnom urođenom agresivnošću. Izuzetno su pouzdani i poslušni kada su pravilno obučeni.

Rana socijalizacija je neophodna da bi se izbegle potencijalno neprijatne situacije u budućnosti.

Aljaški malamut

Ova rasa se prvenstveno koristila za vuču saonica i kao pomoć pri nošenju teških tereta. Oni su u stanju da prežive na ekstremno niskim temperaturama.

Izuzetno su pametni i imaju jak lovački instinkt. Većini ljudi je teško da ih trenira.

Potreban im je iskusan vlasnik koji će ih obučavati i socijalizovati ih od malih nogu kako bi maksimalno suzbili njihovu agresivnost. Oni sporo uče i biće potrebno mnogo strpljenja tokom treninga.

Tosa inu (Japanski mastif)
Rasa je nastala u Japanu i korišćena je prvenstveno za borbe, zbog čega je zabranjena u mnogim zemljama. Oni su odlični čuvari i odani porodici, ali sa ovim psima vam je potrebno mnogo rada i strpljenja od malih nogu.

Bokser

Obično su razigrani i dobri porodični kućni ljubimci, ali su lovački psi i danas se uglavnom koriste kao čuvari.

Izuzetno su lojalni i učiniće sve da zaštite svoju porodicu, pa svoju „opasnu prirodu” ostavljaju za ljude i životinje koje smatraju pretnjom.

Mogu biti izuzetno tvrdoglavi, tako da obuka treba da bude konstantna. Takođe im je potrebno mnogo aktivnosti da bi bili srećni.

Sibirski haski

Odgajani su kao radna rasa. Imaju visok nivo energije i potreban im je vlasnik koji će tu energiju znati da kanališe u nešto pozitivno.

Oni imaju tendenciju da budu divlji, tako da je rana obuka neophodna. Imaju izuzetno visok lovački instinkt, pa ih nije pametno ostavljati nasamo sa drugim životinjama.

Akite, kane korso, aljaški malamuti, njufaundlendi i druge velike rase su među opasnim rasama. Ali, važno je ponoviti, čak i najopasnije rase mogu se razviti u dobre i stabilne pse ako radite sa njima i imate strpljenja.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.