Slučaj Branislav Lečić: Kako nam je Anđela Jovanović pokazala da senka sumnje prati optužene za seksualno zlostavljanje, čak i kada nisu osuđeni

Glumica odbila je da glumi u seriji "Radio Mileva" scenu sa kolegom Branislavom Lečićem, koji je u ovom ostvarenju u četvrtoj sezoni trebalo da odigra epizodnu ulogu, nakon čega ju je kolega tužio zbog "povrede časti i ugleda".

Anđela Jovanović deo je ekipe koja radi na seriji „Radio Mileva“, dok je Branislav Lečić trebalo da odigra epizodnu ulogu čoveka koji je lažno optužen za zlostavljanje, ali je mlada glumica odbila da deli kadar sa starijim kolegom zbog, kako je navela, „neprijatnog iskustva iz prošlosti“, nakon čega je na njegovo mesto došao Irfan Mensur.

Anđela Jovanović potvrdila je da je Lečić podneo tužbu protiv nje za povredu časti i ugleda.

„Da, tačno je da me je Branislav Lečić tužio sudu, jer sam odbila da igram s njim u seriji „Radio Mileva“. Odbila sam da igram zbog neprijatnog događaja iz prošlosti koji sam imala s njim. Ni sada, ni bilo kada u budućnosti ne želim da budem u istom kadru s tim čovekom kako zbog onoga kroz šta sam ja prošla, tako i principijelno, zbog onoga za šta su ga moje koleginice optuživale“, rekla je Anđela Jovanović za „Blic“ i nije želela da govori o detaljima „neprijatnog iskustva iz prošlosti“.

 

Nakon što se proširila vest o potezu glumice, kao i o tužbi Lečića, usledile su mnogobrojne reakcije javnih ličnosti koje su pružile podršku kileginici. Među prvima su se oglasile Mirjana Karanović i Milena Radulović, kao i Andrija Milošević, Aleksandra Tomić, Viktor Savić, Petar Benčina, Miloš Timotijević, Borka Tomović, Anđelka Prpić, Anita Mančić, Nina Janković, Sloboda Mićalović, manekenka Sofija Milošević i pevačica Severina.

Kolege i prijatelji delili su Anđelinu fotografiju uz opis: „Podrška za Anđelu Jovanović – i hvala što je rekla ne“.

Nakon što je Anđela Jovanović iznela tvrdnju da je proživela neprijatno iskustvo sa Lečićem, zbog kojeg je odbila ulogu, usledile su reakcije žena koje su prethodno otužile popularnog glumca za silovanje i seksualno uznemiravanje – Danijea Štajnfeld i Merima Isaković.

Hvala ti za snagu, što si rekla ‘ne'“, poručila je Danijela Štajnfeld uz fotografiju koleginice. Danijela Štajnfeld je 19. marta 2021. u policiji izjavila kako ju je Lečić navodno silovao 7. maja 2012. godine. Međutim, u sudskom procesu koji se vodio protiv glumca, tužbe Danijele Štajfeld su odbačene, te je Lečić oslobođen optužbi. Više javno tužilaštvo u Beogradu u odbacilo krivičnu prijavu Štajnfeld protiv Lečića, ocenjujući da nema osnova za pokretanje postupka protiv njega.

Merima Isaković koja je u velikom intervjuu javno optužila Branislava Lečića za silovanje, sada je pružila podršku Anđeli Jovanović i osvrnula se na svoj slučaj. Merima Isaković, nekadašnja istaknuta mlada glumica bivše Jugoslavije, a danas klinički psiholog, optužila je glumca Branislava Lečića, da ju je silovao pre 43 godine. Isaković je takvu optužbu javno iznela u ispovesti za magazin „Nedeljnik“, navodeći da se sve dogodilo 1978. godine, kada je imala samo 18 godina.

„Dajem svesrdnu podršku Anđeli Jovanović. Divno je videti da prelepa glumica ima integritet koji se ne da potkupiti ni pretnjama ni novcem. Bravo, Anđela. Kao što su glumci festivala u Banjaluci imali svako pravo da čestito odbiju nagrade žirija u kojem je bio Lečić, tako i Anđela ima pravo da odbije da igra sa njim. Zanimljivo je saznati kome je palo na pamet da Lečiću uopšte ponudi ulogu ‘lažno optuženog’? Time neko pokušava da podsvesno gradi mišljenje publike da je on bio nedužan u svojim nasiljima. Da li je ta sporedna uloga rezultat nekog minornog političkog pritiska ili šta god da je: pogrešno je. Pitam se da li bi Lečić pristao da igra ulogu silovatelja koji je umetnik, recimo glumac, a politički moćan, pa u nekom trenu čak i ministar kulture koji ima krevet u pozadini svoje kancelarije? Neko treba da napiše takvu ulogu jer su takvi likovi na žalost očigledno živi i haraju i u Srbiji, ali i širom sveta“, rekla je Merima Isaković, koja je u velikoj ispovesti „Nedeljniku“ do sitnih detalja ispričala sve o susretu sa kolegom Branislavom Lečićem 1978. godine:

„Kao što sam napisala u ‘Nedeljniku’, Lečić mene nije uspeo silovati do kraja, ali je fizičko i emotivno nasilje u tom njegovom neinteligentnom nagonskom pokušaju bilo zastrašujuće. Ja sam se spasila, ali ne znamo koliko drugih nije. Takođe: niko nije kaljao čast Branislava Lečića. Sam je sebe kaljao svojim nedelima, pa ga je samo istina ogolila pred narodom. Lepo je da ga od istine niti korumpirani sud nije mogao zaštititi. Anđeli svaka čast“, zaključila je glumica, prenosi „Blic“.

Nakon svih optužni na račun Branislava Lečića, glumac se oglasio i izjavio da pomenute optužbe, kao i narativ koji se provlači kroz medije ugrožava njegovu egzistenciju.

„To je čuveni vozić koji se uvek nađe tu. To je besmisleno i to je već bezobrazluk. Nema nikakve osnove, jer cela priča je provaljena, radi se o jednoj lažnoj prijavi, koju nisam ja definisao nego policija i Tužilašto posle pet i po meseci rada. Posle toga niko nije tražio činjenice“, istakao je Lečić, kada se govoreći o slučaju sa Anđelom Jovanović osvrnuo na prethodne optužbe i dodao:

„Nisam omražen, činjenice govore istinu. Ovo su utisci koji su pre svega medijski prezentirani i satanizovan sam. Ubačen sam u žanr takozvanog horora. Ja sam negativno lice i satanizovan sam bez činejnica i posle bez poništenja toga. Činjenice razotkriju stvar, svaki čovek ima pravo na odbranu. Ako neko i uperi prstom u tebe, a to je moguće, ja u ovom trenutku predstavljavam bilo kog muškarca. Svakom se to može destiti, a činjenice puj pike ne važe.“

Glumac je opisao kako je došlo do kontakta sa Anđelom Jovanović.

„Jovanovićka je bila sa mnom u komunikaciji pre devet, 10 godina kada sam imao nameru da je angažujem kao mladu glumicu i proveravao sam samo da li je dovoljno zrela da bi mogla da radi to što sam nameravao. Nisam joj ni rekao šta treba da radi da ne bi posle morao da kažem ‘ne’ kad ustanovim da je mlada. I tada jeste bila mlada i nezrela“, rekao je glumac za 24sedam i dodao:

„Otišao sam na razgovor poštujući svoje kolege, znači Anđeline mamu i tatu. Zato sam i hteo da je angažujem, ne zbog toga samo što su deca kolega, nego što sam smatrao da je genetski spremna. Na tom sastanku nikakve seksualne asocijacije ili misli te vrste nisu bile. Krajnje iskren i topao razgovor. Na osnovu čega ona o samo jednom susretu priča da sam ja nju seksualno zlostavljao… Pa, to nije normalno. To nešto nije u redu.“

Lečić je opisao šta mu najteže pada u nastaloj situaciji.

„Uskraćivanje prava na rad. One nastavljaju sa svojom agendom da me diskredituju kao osobu, na način da ne mogu ni da radim. Ugrožavaju mi egzistenciju. To je atak, ubistvo u stvari, pucanje u mene. U celoj toj priči od početka do kraja, na osnovu svih činejnica za koje se vidi da su lažne, to kažu nadležni rogani, oni nastavljaju“, rekao je Branislav Lečić za pomenuti medij.

Međutim, ovo nije prvi slučaj da javnost potresa vest o optužbama za seksualno uznemiravanje na račun poznatih glumaca koji iza sebe imaju duge i uspene karijere. Brojni dramski umetnici, kako kod nas tako i u svetu, bili su na meti optužbi za seksualno uznemiravanje i napade, a protiv nekih od njih vodili su se sudski procesi koji su im zauvek promenili život i drastično se odrazili na njihove karijere i to pre same odluke suda o njihovoj krivici.

Na nivou svetske javne scene brojne dame uspele su da se izbore za svoja prava i dokažu da su pretpele ovo traumatično iskustvo, te su okivljeni snosili i zakonske posledice svojih dela. Međutim, to nije uvek bio slučaj.

Pojedini sudski sporovi imali su drugačiji epilog, te su brojni glumci optuženi za ovo krivično delo uspeli da pred sudom pokažu da nisu krivi. Ipak, iako mnogi od njih nisu osuđeni na kraju spora, te nisu snosili zakonske posledice, same optužbe predstavljale su rušenje njihve reputacije i ugleda, kao i negarivan imidž koji ne odgovara produkcijskim kućama u okviru kojih se snimaju filmovi, te su imale značajan negativni efekat ili potpuno uništile njihovu karijeru.

Optužbe za silovanje koje nisu nikada dokazane na sudu, skupo su koštale glumca Krisa Nota, koji je napoznatiji po ulozi Zverke u kultnom serijalu „Seks i grad“.

Not je zbog optužbi za silovanje izgubio je 12 miliona dolara, kao i posao u jednoj seriji, kako su prenosili američki mediji.

„Zverka“ iz serije i filmova „Seks i grad“, čiji lik je u nastavku „And just like that“ doživeo neočekivanu sudbinu, optužen je za silovanje od strane tri žene mada nikakav zvaničan postupak još uvek nije pokrenut protiv njega. Glumac, koji je oženjen Tarom Vilson i imaju dvoje dece, navodno je napastvovao dve žene dok je bio u braku s njom, a jednu pre toga.

„Imate moje saopštenje, stojim pri svemu što sam rekao. Šta sad bude bilo, biće. To je sve što mogu da kažem, znate kako ovo ide“, rekao je glumac paparacima jednom prilikomi tada još jednom ponovio da je nevin.

Kako su pisali američki mediji, otkad je optužen za silovanje, Not izgubio poslovni ugovor vredan 12 miliona dolara, vezan za prodaju tekile sa njegovim potpisom. Takođe, izgubio je ulogu u seriji „The Equalizer“.

Glumac Kevin Spejsi optužen je da je seksualno napastvovao trojicu muškaraca u Velikoj Britaniji. Pred sudom u Londonu, glumac je negirao sve tačke optužnice podignute na osnovu dokaznog materijala prikupljanog iz perioda između 2005. i 2013. godine.

Suđenje je okončano 2023. godine kada je glumac oslobođen optužbi, međitim, pre odluke suda optužbe protiv glumca uspele su da ostave negativan trag na njegovu uspešnu karijeru

Posle optužbi zbog navodnih seksualnih napada 2017. godine tokom kampanje pokreta „MeToo“, Spejsi je otpušten iz serije „Kuće od karata“ i u naknadnoj montaži izbačen iz već snimljenog filma „All The Money in the World“ koji je bio nominovan za Oskara.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.