Istine i zablude o verovanju u astrologiju Istine i zablude o verovanju u astrologiju

Istine i zablude o verovanju u astrologiju

U javnosti vlada uverenje da žene više veruju u astrologiju, odnosno u horoskop. Međutim, sva dosadašnja istraživanja pokazuju da je to velika zabluda.

Sa psihološkog stanovišta, motivi i razlozi za nečije interesovanje za astrologiju ili horoskop mogu biti veoma različiti.

 

Rezultati istraživanja pokazuju da su najčešći faktori koji utiču na prirodu nečijeg interesovanja: intelektualni, obrazovni, socijalni i kulturološki nivo, zatim radoznalost kao potreba za saznanjem u širem smislu, ili za "informacijom" koja ima pozitivan uticaj na rešavanje određenog "problema".

Od izuzetnog je značaja i kvalitet iskustva koje određena osoba poseduje u "poznavanju svog horoskopa" (bilo da je reč o samom natalnom znaku, natalnom horoskopu ili o tome da poseduje kompletno tumačenje i analizu svog ličnog horoskopa).

Na osnovu rezultata istraživanja pokazalo se da žene procentualno nešto više veruju u astrologiju i horoskop, ali da je ta razlika u odnosu na muškarce skoro zanemariva.

Zaključak i objašnjenje je da žene u stvari "slobodnije" izražavaju svoja interesovanja za astrologiju, kao i da su spremnije da slobodno govore o horoskopima na javnom mestu ili pred širim auditorijumom.

Dakle, interesovanje za astrologiju ne treba dovoditi u vezu sa polom, već sa psihološkim karakteristikama (osobenosti izražavanja) polne pripadnosti i profilom ličnosti.

Izvor: astrolook.com

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti

  • KOLAČ JAJE NA OKO

    Deserti 18. 10. 2021.

    KOLAČ JAJE NA OKO Uskršnja nedelja nam počinje ovim receptom! Pripremila sam vam nekoliko jednostavnih recepata za koje vam neće trebati mnogo vremena, ali biće i[…]

    Read more...