Somborske vesti

Somborske vesti

Strana 1 od 163

Zbog rekonstrukcije deonice puta Apatin - Sombor, od jutros, 1. avgusta od 7 sati, saobraćaj je zatvoren do okončanja radova. Kako je ranije najavljeno, procena je da će to trajati oko tri sedmice.

“Na snazi će biti obustava saobraćaja zbog radova na rehabilitaciji državnog puta II A reda broj 107, na deonici Sombor-Apatin. Radovi će biti obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom. Alternativni putni pravac: za putnička motorna vozila je preko mesta Prigrevica, za teretna motorna vozila Bogojevo - Srpski Miletić – Sombor”, navodi se u saopštenju JP „Putevi Srbije”.

izvor:apatinskenovine.rs

Nakon rođenja bebe, mnogi roditelji započnu sa primjenom rituala pred spavanje (kupanje, oblačenje i hranjenje) i to nastavljaju svake večeri u isto vrijeme. Na taj način, beba se vrlo brzo navikava na pripreme pred spavanje i lakše se uspavljuje.

Koje su prednosti rituala?

Bebe vole da se osjećaju sigurne i kada mogu predvidjeti šta će se dogoditi. Ukoliko su potpuno opuštene, lakše će zaspati a upravo ti rituali pred spavanje to mogu olaškati jer beba zna šta slijedi.

Poželjno je pridržavati se ustaljenih rituala i kada niste kod kuće jer na taj način beba biti spokojna i spremna za spavanje iako je promijenila sredinu.

Ukoliko bebu ostavljate nekome na čuvanje kada vi niste tu, primjena ovih rituala je veoma korisna jer se beba osjeća smirenije i lakše će zaspati čak iako vas trenutno nema pored nje.

SOMBOR: Tradicionalna manifestacija „Dan žitnih polja“ po 22. put  je u četvrtakodržana je u Somboru u organizaciji Asocijacije žena Republike Srbije, Okružnog, Opštinskog i Gradskog odbora Sombor.

Posetoci su imali priliku da se upoznaju sa bogatom ponudom tradicionalnih proizvoda od žitarica koje su priredile vredne ruke članica udruženja žena iz Zapadnobačkog okruga, Zrenjanina i Bačke Palanke.

Prisutne je ispred lokalne samouprave pozdravila pomoćnica gradonačelnika Jovana Miljević, a posetioci su uživali u nastupima kulturno-umetničkih društava iz Sombora, Apatina, Kljajićeva i Riđice.

izvor:dnevnik.rs

 

Na putu Sombor-Apatin biće obustavljen saobraćaj zbog radova, saopštili su Putevi Srbije.

Saobraćaj će biti obustavljen od 1. avgusta do 20. avgusta.

Alternativni putni pravac za automobile je preko mesta Prigrevica.

Za teretna vozila, kako se navodi, alternativni pravac je Bogojevo - Srpski Miletić - Sombor.

izvor:021.rs

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, zajedno sa članicom Gradskog veća Antonijom Nađ Kosanović i direktorom Sportskog centra „Soko“ Darkom Kosanovićem, posetio je danas  Gradsku halu „Mostonga“ u kojoj je i ove godine tokom letnje pauze nastavljeno sa obnovom ovog sportskog objekta.

U velikoj sali radi se na postavci novog parketa, renovira se svlačionica u kojoj će se nalaziti domaće ekipe tokom održavanja takmičenja, a izvode se i radovi na dve VIP  lože.

Gradonačelnik je ovom prilikom istakao da će Gradska hala dobiti kompletno novi i puno lepši izgled, na radost svih korisnika. „Trenutno se radi na postavci novog parketa u Gradskoj hali  Mostonga. Celu ovu investiciju finansiraju Grad Sombor i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu. Nakon zamene rasvete, nakon kompletnog uređenja zidova na ovoj hali i ostalih radova, ovo je još jedna veoma bitna investicija“ rekao je Ratković.

Postavka novog parketa u velikoj sali trebala bi da se završi za desetak dana, gde će biti iscrtani tereni za rukomet, košarku i odbojku. Sredstva za uređenje svlačionice i VIP loža obezbedio je Sportski centar „Soko“.

 

SOMBOR: Preduzeće „Oris“ doo obaveštava građane Sombora da će se u utorak, 2. avgusta, uraditi biološki tretman larvi komaraca iz vazduha.

Tretman će se obaviti u priobalnim zonama Dunava na teritoriji Grada Sombora, a tretiraće se izvorišta kanali i bare uz naselja Bezdan, Kolut, Bački Breg i Bački Mnoštor.

Preparat je u formi suvih granula i nije štetan za pčele.

izvor:dnevnik.rs

 

Novi red vožnje koji je objavilo JP Srbija voz, predviđa svega dva voza dnevno na relaciji Sombor – Subotica.

Prema saopštenju koje je u aprilu objavilo Javno preduzeće Infrastruktura železnice Srbije, privremeno je obustavljen polazak vozova koji su saobraćali u 9 i u 11:10 časova iz Sombora za Suboticu, naveo je portal SoInfo.

„Privremena obustava uvedena je zbog radova na izgradnji brze pruge između Novog Sada i Subotice“, podsećaju.

Najnoviji podaci „Srbije voza” međutim pokazuju da je red vožnje ka Subotici dodatno redukovan, pa će od sada putnici iz Sombora za Suboticu moći da putuju samo u dva terima.

Prvi polazak planiran je u 12:28 časova, a drugi, ujedno i poslednji u 19:50 časova.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao ovaj medij, smanjenje polazaka ka Subotici posledica je povećanog broja teretnih vozova koji saobraćaju na ovoj relaciji, a ovaj red vožnje važiće do decembra.

izvor:danas.rs

Nema sumnje da je promocija dojenja dala rezultate. Sve više majki zna da je dojenje “zakon” za bebino zdravlje, i to je dobro.
Ipak, kroz brojna pitanja provejava nedoumica oko prekida dojenja!

Kada je pravo vreme da se dojenje prestane jeste aktuelno, pa da ga razmotrimo kroz odgovor na pitanje jedne majke:

Moj sin sada ima 19 meseci, zdrav je i napredan, lepo jede sve što mu se da, ali traži bar jednom da sisa. To je obično uveče pred spavanje, ali ponekad i kada se bezrazložno unervozi. Kad je vreme da prestanem da ga dojim?

Šta je optimalni period dojenja
Pre tri decenije je važilo „pravilo – da majka treba da doji namanje četiri meseca, šest je dovoljno, a preko osam nema potrebe“. Ovo se pokazalo kao POGREŠNO učenje, jer je ogroman broj ozbiljnih naučnih i kliničkih istraživanja pokazao da je korist od dojenja NEPROCENJIVA, a da su efekti bolji kada majka duže doji.

Naprosto je jednostavno razumeti – duže dojenje, veća korist za dete! I to ne samo korist koja se vidi odmah, već i „udaljeni“ efekti u prevenciji gojaznosti, respiratorinh infekicja, dijabetetsa…

Da li je prvi rođendan idealno vreme za prekid dojenja
Dugo se majke ohrabruju da nastave dojenje i tokom druge godine života – naravno, uz poštovanje principa zdrave ishrane i činjenicu da mleko NIJE glavna hrana u ovom uzrastu. Raznovrsna nemlečna ishrana je „stub“ zdravlja, ali se odlično slaže sa majčinim mlekom koje obezbeđuje brojne koristi za dete.

Bebi posle pune godine života ne treba više od 400 ml mleka dnevno, a tu se računa i jogurt, tako da je jedan do dva podoja sasvim dovoljno u ovom periodu.

A posle drugog rođendana
NIJE dobro da se pretera!

Posle drugog rođendana ogromna većina dece je spremna za kravlje mleko i proizvode (pod uslovom da nema alrgije ili intolerancije), a „psihološka“ vezanost za majku postaje ključni razlog sisanja.

Dete se ovako smiruje i „uživa“, ali to može postati opterećenje za majku, ali i uzrok frustracije za dete koje ne dobija podoj kada poželi. Majka je i dalje od neprocenjive važnosti za dete, ali u trećoj godini dojenje više NIJE glavni način da se ova veza produbljuje.

Ako možete, slobodno nastavite dojenje do proleća, da se dete Vašim mlekom dodatno imunološki ojača u hladnim mesecima prepunih virusa i drugih napasti. Potom mislim da je pametno da se polako prekine sa dojenjem.

Kako prekinuti, da li su potrebni lekovi
Lekovi za „seču“ dojenja NISU dobar put! Imaju prilično neugodne neželjene efekte, a i zašto bi se primenjivali kad mama, koja već dugo doji, ima sasvim dovoljno vremena.

Prirodni put je najbolji – postepeno treba skraćivati podoje, pa ih prorediti i onda prekinuti. Ako ostane „višak“ mleka može se izmusti, ali kad se odluka donese NEMA povratka na podoje!

Ako se dete ponovo vrati „na dojku“ mleko će ponovo početi da se stvara, jer je baš sisanje stimulator laktacije. Zato, kad se odluka donese, treba je sprovesti, iako će dete negodovati, bez sumnje.

Ass.dr Goran Vukomanović

Povodom 30 godina legata, danas je u Gradskom muzeju Sombor otvorena izložba „U kosmosu Zorana Stošića Vranjskog“.

Izložba podseća na deo umetnikovog bogatog legata koji uključuje slike, minijature, crteže, memorabilije, fotografije, nagrade i druge predmete koji svedoče o postojanosti Stošićevih umetničkih i ljudskih uverenja.

Prema rečima autora izložbe, istoričara umetnosti Gradskog muzeja Sombor, Čedomira Jančića, „Zoran Stošić Vranjski poznat je poklonicima umetnosti možda najviše po svom glavnom tematskom opredeljenju – kosmosu. On taj kosmos ne pronalazi samo u fakturi zvezdanog neba i fizičkom svemiru, već i u mikrokosmosu – čoveku, njegovim stremljenjima, nadama, padovima i ponovnim uzdizanjima.

Zoran Stošić Vranjski nas kao darodavac i umetnik već 30 godina podseća na sebe, svoju opčinjenost kosmosom i umetnost kojoj je posvetio gotovo ceo svoj život. Njegovi legati rodnom Vranju i Somboru, kog je izabrao za svoj dom, svedoče o istinama koje smo zaboravili i potisnuli u svojoj začudnoj samouverenosti da možemo da postojimo bez pitanja o samom postojanju.

To da se vraćamo odakle smo došli, i da nas čeka beskrajni prostor i vreme „širom svemira” (Across the Universe), govore njegove slike i minijature, crteži i tekstovi koje je pisao, čitav njegov život koji se poklapa s njegovom umetnošću i sâm kao vanvremenito umetničko delo.“

Ovaj značajan jubilej Zoranu Stošiću Vranjskom je čestitao i gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

Izložbu „U kosmosu Zorana Stošića Vranjskog – 30 godina legata“ zvanično je otvorila sekretarka Skupštine grada Danijela Dubaić. Izložba će trajati do 13. avgusta 2022. godine.

 

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković obišao je danas radove na asfaltiranju nove staze i kolskog prilaza u industrijskoj zoni.

Grad je investirao u uređenje ove javne površine kako bi se osigurao bezbedan prilaz ka novoj fabrici, čije se otvaranje očekuje u skorije vreme. U toku su radovi na prvom sloju asfalta kolskog prilaza i pešačko-biciklističke staze, koja se nastavlja na postojeću stazu. U planu je da se sutra uradi drugi sloj asfalta, čime bi se i završili ovi radovi.

 

Strana 1 od 163

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti