Šta roditelji ne bi trebalo da rade ako žele da im deca budu mentalno jaka? Šta roditelji ne bi trebalo da rade ako žele da im deca budu mentalno jaka?

Šta roditelji ne bi trebalo da rade ako žele da im deca budu mentalno jaka?

Iako mentalna snaga vaše dete neće učiniti imunim na probleme koji mu se nađu na putu tokom života, takođe ga neće ni navesti na to da potiskuje svoje emocije. Učiniće upravo suprotno.

Mentalna snaga je ono što pomaže vašem detetu da se oporavi kada se susretne sa poteškoćama. Ona mu daje snagu da nastavi dalje, čak i kada je suočeno sa sumnjom u sebe, piše „Inc“.

„Snažni mentalni sklop omogućiće detetu da iskoristi sve svoje potencijale. Međutim, kako biste odgojili dete koje ima snažan um, potrebno je izbegavati određene postupke“, objašnjava Ejmi Morin, psihoterapeut i predavač na „Northeastern University“.

U svojoj knjizi objasnila je šta biroditelji trebalo, odnosno ne bi smeli da rade da bi njihova deca izrasla u mentalno snažne ljude koji će moći da rešavaju i najteže životne izazove.

Stvaranje mentaliteta žrtve

Zbog sedenja na klupi tokom fudbalske utakmice ili jedinice iz određenog predmeta od deteta ne treba praviti žrtvu.

Odbijanje, neuspeh i nepravda sastavni su deo života i kao takve bi ih trebalo prihvatiti, i vi kao roditelji, a zatim će to isti prihvatiti i vaši mališani.

Odbijajte da učestvujete ako vidite da dete oseća sažaljenje, savetuje Morin, radije ga učite da, bez obzira na to koliko bile teške ili nepravedne okolnosti, uvek može da preduzme neke pozitivne radnje koje će mu pomoći.

Nametanje osećaja krivice

Ako namećete detetu osećaj krivice, učite ga da je krivica nepodnošljiva. Deca koja se tako odgajaju neće moći da kažu ne i ako to budu želela.

Ne dopustite da zbog svojih negativnih osećanja ne donosite mudre odluke.

Tretiranje deteta kao centar svemira

Ako se čitav vaš život okreće isključivo oko dece, postoji velika verovatnoća da će odrasti misleći da svi tako treba da se ponašaju prema njima. S tim stavom neće daleko stići u životu.

Morin zato savetuje da naučite svoju decu da se fokusiraju na ono što oni mogu da ponude svetu, a ne na ono što mogu da dobiju od njega.

Izbegavanje straha i eventualne opasnosti

Iako bi vas držanje deteta „pod staklenim zvonom“ poštedelo mnogo teskobe i straha, igrajući na sigurno učite svoje dete da treba stalno da izbegava strah u životu.

Pokažite svojoj deci da je najbolji način na koji mogu da pobede strah upravo suočavanje s njim i odgojićete hrabra bića koja će biti sposobna da izađu iz svoje zone udobnosti kada god se to od njih traži, prenosi Index.hr.

Očekivanje savršenstva od deteta

Očekivati da su deca uvek savršena potpuno je nerealno. zbog toga, učite svoju decu da je u redu da ponekad ne uspeju.

Deca koja se trude da postanu bolja verzija sebe, a ne najbolja u svemu, neće meriti sebe prema mišljenju drugih ljudi, što će im naročito dobro doći u odrasloj dobi.

Dozvoljavanje detetu da donosi sve odluke

Ako deca odlučuju što će porodica da jede za večeru ili gde će ići na godišnji odmor, Morin upozorava da dobijaju moć za koju nisu spremna.

Ona savetuje da roditelji nikada ne bi smeli da se odnose prema deci kao da su njihovi mali šefovi jer ih na takav način zapravo lišavaju mentalne snage.

Umesto toga, savetuje da deci date priliku da nauče da izvršavju naredbe, da čuju stvari koje ne žele, kao i da moraju da rade stvari koje ne žele.

Izvor: N1

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.