Somborske vesti

Zlostavljanje starijih osoba - tema o kojoj se ćuti

Gradsko udruženje penzionera Sombor, u saradnji sa Crvenim krstom iz Sombora, a pod pokroviteljstvom Grada Sombora, danas je organizovalo u prostorijama ovog udruženja predavanje na temu „Zlostavljanje starijih osoba“.

Prisutnim penzionerima na temu zlostavljanja govorila je Nataša Todorić, psiholog, zaposlena u Crvenom krstu Srbije kao stručni saradnik na programima i istraživanjima koja se bave starenjem, autor i koautor mnogobrojnih naučnih radova na temu starenja i starosti.

Zlostavljanje starijih osoba je tema o kojoj se ćuti: fizičko, psihičko, finansijsko, seksualno zlostavljanje i zanemarivanje starijih osoba. Kako prepoznati, kome se obratiti za pomoć samo su neke od teza o kojima se danas moglo čuti na predavanju.

„Potrebno je promeniti porodični i krivični zakon da se starije osobe prepoznaju kao osobe pod posebnim rizikom, potrebno je pričati o starenju i starosti u pozitivnom smislu, a ne da je starenje bolest i da stari ništa ne doprinose, potrebno je edukovati članove porodica koji brinu o starijim osobama koji su nedovoljno edukovani o tome kako da kvalitetno brinu, kako da komuniciraju sa dementnom osobom i potrebno je da imaju u lokalnoj zajednici neke usluge predaha jer je često problem upravo sindrom izgaranja i to da ne znate bolest i onda se stvara nervoza i dolazi do nasilja u porodici“ rekla je Nataša Todorić i istakla da nikad ne treba da zaboravimo da su ljudska prava starijih danas naša ljudska prava sutra.

Današnjem predavanju prisustvovali su i gradski većnik zadužen za oblast zdravstva i socijalne zaštite dr Dalibor Forgić i sekretar Crvenog krsta Sombor Biljana Klipa.

Još vesti iz kategorije...

Top