Somborske vesti

Uigrani Somborci magičnom predstavom oduševili Nišlije

Prvom takmičarskom predstavom niškog festivala Teatar na raskršću Kad bi Sombor bio holivud u režiji Kokana Mladenovića glumci Narodnog pozorišta iz Sombora na neobičan način dočarali su život, umetnički rad, ali i snove prvog jugoslovenskog sinaeste Ernesta Bošnjaka. Uigrani ansambl iz Sombora zaradio je desetominutni aplauz, koji je glumce čak dvaput vraćao na bis.

U predstavi Kad bi Sombor bio Holivud glumci se ne oslanjaju na tekst - jer teksta i nema - već isključivo na scenski izraz i pokret. Kroz ples i simuliranje pokreta sa starih filmskih traka na bajkovit način ispričan je život prvog jugoslovenskog sinaeste Ernesta Bošnjaka i njegovim nedosanjanim snovima o tome da od Sombora napravi Holivud.

Iako nema teksta, a tekst je najveći oslonac za pozorišnog glumca, ono što je hteo reditelj da pokaže komadom, jasno je i precizno.

Predstava o filmu; foto: Vanja KeserU ovoj svojevrsnoj posveti začecima filma na ovim prostorima, glumci se nalaze i sa ove i sa one strane filmskog platna, ali i u Bošnjakovoj glavi punoj vrcavih snova.

Radnju predstave sve vreme prati muzika sa klavira i violine, poput onih koje su svirane na projekcijama nemih filmova na početku 20. veka.

Skoro svaka scena ispraćena je aplauzom publike, da bi nakon pada zavese, taj aplauz prerastao u stajaće ovacije od čitavih 10 minuta. Glumci su se čak dvaput klanjali na bis.

Izvor: juznevesti.com

Top