Somborske vesti

Učenicima somborskih srednjih škola nedostaje sve - od toaleta do laptopa

Sledeći praksu gradova u zemljama razvijenije demokratije somborska lokalna samouprava, kroz niz projekata, sve češće pita svoje sugrađane koje su njihove stvarne potrebe i želje kada je u pitanju utrošak novca poreskih obveznika.

Do sada su ovakvi potezi davali izvesne rezultate, a ovih dana su gradske vlasti poželele da čuju i one koji još nemaju pravo da ih svojim glasovima na biralištu inaugurišu u varoške oce.

U okviru programa „Reforme poreza na imovinu“, prvi put ove godine uključeni su i učenici svih gradskih srednjih škola. Oni su imali priliku da svojim predlozima iskažu potrebe koje će, po njihovom mišljenju, u najvećoj meri doprineti podizanju kvaliteta rada i boravka u ovdašnjim školama. Kao što se i moglo pretpostaviti u gradu duge prosvetarske tradicije, mladi su se odazvali pozivu da iznesu svoje predloge koje će delom finansirati iz budžeta za 2020. godinu, a nakon završetka ankete postalo je belodano da se predlozi uglavnom odnose na adaptaciju i uređenje prostora u školama.

Tako su najviše glasova u Srednjoj medicinskoj školi „Dr Ružica Rip“ ali i Srednjoj školi „Sveti Sava“ dobili predlozi za obnovu postojećih toaleta. S druge strane, očigledno najveća muka učenika Srednje ekonomske škole dolazi sa toplijim mesecima školske godine, pošto smatraju da im nedostaju klime za učionice na trećem i četvrtom spratu, ali i laptopi u okviru opremanja kabineta za izvođenje nastave stručnih predmeta (računovodstvo, statistika, obuka).

Iz proslavljene somborske Gimnazije „Veljko Petrović“ najviše glasova su dali za preuređenje Školskog omladinskog kluba, odnosno očekuju da se budžetski finansira nabavka laptopova, video-bima, projektora, platna, nosača i zvučnika, ali i da se kupi oprema za zabavu u samoj školi (pikado, stoni tenis, bilijar, stoni fudbal), sa čime se saglasio i učenički parlament.

Kako najviše vremena od svih srednjoškolaca provode na praktičnoj nastavi ne čudi što su učenici Srednje poljoprivredno-prehrambene škole najviše glasova dali za predlog nabavke i postavke ormarića za mantile i čizme, dok je učenički parlament imao nešto drugačiju ideju i podržao predlog izgradnje trotoara od Gakovačkog puta do škole, ne bi li se povećala bezbednosti učenika koji su u večernjim satima ugroženi motornim saobraćajem, pošto su prinuđeni da se kreću kolovozom.

Ono što bi moglo da raduje začetnike ideje da se i somborski srednjoškolci pitaju o utrošku poreskog dinara je svakako njihov dobar odziv na ovu akciju, pošto je u svim školama preko 80 odsto učenika glasalo i dalo svoje predloge, što bi moglo da bude potvrda ne samo dobrog rada učeničkih parlamenata, već i dobre informisanosti profesora i samih učenika od strane Gradske uprave. Zbog toga u ovdašnjoj administraciji i tvrde da je upravo ukupan broj anketiranih učenika dokaz koliko su i sami zainteresovani, pre svega, za saradnju sa Gradskom upravom kada se radi o trošenju sredstava gradskog budžeta, ali i za razgovor o tome šta je i na koji način potrebno promeniti i uraditi kako bi im uslovi školovanja i života u slobodno vreme bili kvalitetniji.

Izvor: Dnevnik.rs

Još vesti iz kategorije...

Top