Somborske vesti

U Zapadnobačkom okrugu 43 slučaja nasilja u porodici od početka godine

Tokom prošle godine u Zapadnobačkom okrugu evidentirana su 263 krivična dela nasilje u porodici, dok su od početka ove godine do kraja marta zabeležena 43 ova krivična dela, podaci su Policijske uprave u Somboru. Žene iz godine u godinu imaju sve veću podršku društva i institucija, ali je potrebna jača osuda javnosti, te da prvenstveno žrtve prijave nasilje i ne kriju ga.

Od 2011 godine oko 100 žena je prošlo kroz Sigurnu kuću u Somboru koja pokriva Zapadnobački i Severnobački okrug. Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković najavila je da će u okviru projekta “Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji” biti uvedena nova mera zaštite žrtava porodičnog nasilja.

Prema Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, od 2018. do kraja marta ove godine izrečeno je 1.009 hitnih mera, od kojih 677 hitnih mera zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj i 332 mere privremeno udaljenje učinioca iz stana, navode u Policijskoj upravi Sombor. U istom periodu, kroz Sigurnu kuću prošlo je 27 žena, žrtava porodičnog nasilja. Deca su uvek indirektne žrtve, ističu u somborskom Centru za socijalni rad.

“Vezano za trend smanjivanja i povećanja nasilja u porodici on svakako raste zato što se nasilje drugačije opaža nego ranije. ranije se smatralo da je nasilje samo teže ili teške telesne povrede, a danas se prijavljuje svaki šamar, guranje, vređanje i omalovažavanje", rekla je Tamara Savović, rukovodilac Sigurne kuće Sombor.

"Zakon o sprečavanju nasilja u porodici stupio je na snagu u junu 2017-te i od tada nama kreće da se povećava broj prijava za nailje i da se usložnjavaju postupci koje mi imamo u Centru za socijalni rad", rekao je Mihajlo Škorić, direktor Centra za socijalni rad Sombor.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković najavila je da će u okviru projekta “Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji” biti uvedena nova mera zaštite žrtava porodičnog nasilja – sistem narukvica za žrtve i počinioce nasilja.

“Narukvice će biti povezane sa policijskim upravama, kako bi žrtve mogle brzo da signaliziraju da se nalaze u opasnosti, a policija odmah da reaguje”, objasnila je Popović Ivković", izjavila je Biljana Popović Ivković.

Nasilje u porodici dešava se u svim društvenim slojevima, a okidači su različiti. Prema iskustvima Centra za socijalni rad u Somboru prijave nasilja su u porastu. Tokom prošle godine otovreno je 400 predmeta, a od ove godine 85.

“Najčešći razlozi za ansilje su konzumacija alkohola ili psihoaktivnih supstanci, kompletna ta priča oko nasilja je potreba nasilnika da kontroliše i dominira na d svojom žrtvom", rekao je Mihajlo Škorić.

“Uvek će postojati tamna brojka gde nećemo imati informaciju vezanu za prijave, a to su tzv. žene u senci kojima je potrebno puno ohrabrivanja i poverenja u sistem da bi prijavile nasilje. takođe prijava nasilja je i istovremeno put u neizvesnost u smislu trajanja procedura. i ako institucije rade svoj posao nekada ne rade dovoljno vrzo koliko bismo mi to želelei. osnovno pravilo je ženama verovati”. Sigurnu kuću ne treba mistifikovati, jer skrivena lokacija ne pruža sigurnost već poverenje u naležne ustanove i institucije, dodala je Savović.

Nasilje ne treba trpeti, već ga treba prijaviti bez straha od posledica, a stručna lica rešenje vide u podizanju svesti žena i društva u celini da se nasilje ne sme sakrivati.

Izvor: RTV

Još vesti iz kategorije...

Top