Somborske vesti

U Somboru zabeležen najveći procenat bakteriološke neispravnosti vode u Vojvodini

Od 42 kontrolisana uzorka sa javnog vodovoda, samo devet se može koristiti za piće

NAJGORU vodu u našoj zemlji, kako pišu Večernje novosti, piju Vojvođani, pokazalo je istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Batut", čiji su rezultati predočeni prošle godine. Od 42 kontrolisana uzorka sa javnog vodovoda u pokrajini, samo devet je ispravno. U svim ostalim zabeležena je fizičko-hemijska ili mikrobiološka neispravnost vode za piće. Najviše neispravnih uzoraka bilo je u Banatu, a u Bačkoj po tome prednjače Zapadnobački i Severnobački okrug.

U Somboru, centru Zapadnobačkog okruga, zabeležen je najveći procenat bakteriološke neispravnosti vode u Vojvodini. Žitelje naselja u vrbaskoj, kulskoj i odžačkoj opštine najviše muči višak arsena u vodovodima, zbog čega je voda iz slavina godinama zabranjena za piće. U vrbaskim selima meštani se sude sa JKP odbijajući pa plaćaju vodu iz vodovoda, koja je zabranjena od 2006, a godinu dana ranije ista mera je uvedena u Ruskom Krsturu i Kruščiću u opštini Kula, gde potrošači ne samo da se nisu bunili zbog arsena, nego nisu ni prestajali da piju vodu iz kućnih slavina.

Od devet naselja u odžačkoj opštini, u čak šest je na snazi zabrana korišćenja vode zbog povećanih doza arsena, a još dva sela su dobila eko-česme zbog čestog prisustva patogenih bakterija u vodovodu.

Izvor: novosti.rs

Top