Somborske vesti

U Somboru više prvaka nego lane

Kada je pretprošle godine obelodanjeno da će, u odnosu na njoj prethodnu godinu, broj novoprijavljenih đaka prvaka (650) u somborskim osnovnim školama biti manji za 50 učenika, zazvonila su zvona za uzbunu, zbog ovakvog dramatičnog pokazatelja depopulacije samog grada i njegove okoline.

U međuvremenu je sa državnog vrha pokrenuta kampanja ne bi li se zaustavili ovakvi negativni trendovi, ali kako se u pitanjima demografije ništa ne rešava „preko noći“ ni podaci za školsku 2018-2019 nisu bili ništa manje porazniji kada je bio u pitanju broj prijavljene dece koja su tada trebala da započnu svoje školovanje. Naime, za jednu godinu su „nestala“ čak tri odeljenja, pošto su za upis u prvi razred osnovne škole u prošlu školsku godinu evidentirana samo 574 deteta na teritoriji grada Sombora, od kojih 356 u Somboru, dok je u selima svega 218 đaka prvaka selo u učeničke skamije.

Ipak, već prvi dan ove školske godine doneo je i malo bolje vesti, pošto je na teritoriji grada Sombora u prvi razred osnovne škole upisano 610 učenika, od kojih 361 u Somboru, a u selima 249. Zanimljivo je i da je broj dece koja će osnovnoškolsku nastavu slušati na mađarskom, kao maternjem, jeziku (31) povećan u odnosu na prethodnu godinu, kada je svega 25 đaka prvaka prva znanja počelo da stiče na jeziku ove nacionalne manjine, od kojih je njaveći broj, njih 20, to učinilo u seoskim osnovnim školama, dok je samo pet njihovih vršnjaka kročilo na put znanja učeći na ovom jeziku.

Tradicionalno, klupe rezervisane za prvake su bile najpopunjenije u varoškim osnovkama, pa je tako najviše dece upisano u gradsku OŠ “Nikola Vukićević“ (92) i OŠ „Ivo Lola Ribar“ (87), dok je od seoskih škola najviše dece upisano u OŠ „Nikola Tesla“ u Kljajićevu (31) i OŠ „Branko Radičević“u Staparu (34).

Da li je trend povećanja broja đaka prvaka ujedno i pokazatelj trajnijeg demografskog oporavka Sombora pokazaće vreme, ali prvi školski dan je, makar roditeljima đaka prvaka i samoj deci bio rezervisan za sreću i radost, pa je polazak u školu deci čestitala i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, koja je „Prvarice“ i rančeve uručila prvacima u OŠ „Dositej Obradović “ u Somboru, OŠ „Miroslav Antić “ u Čonoplji i u OŠ „Nikola Tesla“ u Kljajićevu.

- Škola podrazumeva da svašta naučite i mnogo toga saznate kako biste postali sposobni i samostalni, zato izvršavajte zadatke koje vam da učiteljica. U prvom razredu nema ocena, ali vi ćete svakako sami znati da li ste nešto uradili dobro ili ne. Ja vam želim da date svoj maksimum i da ostvarite što bolji rezultat. Pored toga, važno je i da se lepo družite - poručila je đacima prvacima gradonačelnica. „Prvarice“ je mališanima podelila u pratnji svojih resornih saradnika, odnosno zajedno sa članom Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja Nemanjom Saračem i načelnikom Odeljenja za obrazovanje Gradske uprave Goranom Todorićem.

„Prvarice“ i rančevi podeljeni su svim učenicima prvih razreda osnovnih škola na teritoriji grada, a kako je zahvaljujući velikom broju somborskih osnovki to bio zahtevan posao u njihovu podelu su bili uključeni i zamenik gradonačelnice Antonio Ratković, predstavnici Saveta za bezbednost saobraćaja, članovi Gradskog veća i Gradske uprave grada Sombora.

Izvor: Dnevnik.rs

Još vesti iz kategorije...

Top