Somborske vesti

U somborskoj bolnici urađena prva samostalna zamena zgloba kolena

Na Odeljenju za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović” u Somboru 9. decembra urađena je prva samostalna zamena zgloba kolena totalnom cementnom protezom kod pacijenta muškog pola, starosti 74 godine, a kao standardna operativna procedura.

Izvođenje ove operacije predvodio je dr Dejan Milinković, uz asistenciju dr Karla Curnovića i dr Nebojše Topića te anesteziologa dr Milke Zorić. Prvu operaciju samostalno su instrumentirale Zdenka Stojakov i Jelena Medić, objavila je Opšta bolnica na svom sajtu.

Rezultat je to procesa koji je trajao poslednje tri godine, a gde su svoje učešće imali svi lekari Odeljenja uz saradnju sa mentorima-operaterima sa ortopedskih klinika. Značajno je i zalaganje menadžmenta da obezbedi opremu i prateće elemente u operacionoj sali, što je za posledicu imalo uslove koji su adekvatni uslovima u ustanovama tercijarnog tipa.

Tokom protekle operacije, u ovu svrhu, korišćena je i traneksamična kiselina, što je za rezultat imalo drastično smanjenje intra i postoperativnog krvarenja. Kod pacijenta se postoperativno nije javila potreba za korekcijom krvne vrednosti transfuzijom, iako je poznato kako operacije ovog tipa za posledicu imaju značajan gubitak krvi.

Takođe, upotrebljeni su i jednokratni izolacioni setovi za prekrivanje operativnog polja, a u svrhu postizanja maksimalne moguće sterilnosti operativnog polja. Postoperativno se pacijent zadovoljavajuće oseća uz uklonjene drenove drugog postoperativnog dana te je drugog dana, nakon operacije, i vertikalizovan u ranom rehabilitacionom tretmanu.

Iz Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović” navode da je prema raspoloživim sredstvima od strane Fonda, do sada urađeno osam operacija zamene zgloba kolena uz mentorski nadzor, a do kraja ove godine planiraju se još dve operacije ovakvog tipa u toj ustanovi, da bi se taj broj naredne godine bitno povećao.

Još vesti iz kategorije...

Top