Somborske vesti

U školama somborskih salaša malo đaka, puno privilegija

Škole u somborskim salaškim naseljima radile su još u 19. veku. Danas ih je većina zatvorena, a u onima koje rade đaka je malo, pa u istoj učionicu sede učenici nekoliko razreda.

U školi u salašima Žarkovac sedmoro je đaka, u dva razreda, u jednoj učionici i sa jednom učiteljicom.

"Drugi i treći razred ukupno nas ima sedmoro. U drugom razredu troje, a u trećem četvoro", kaže Nikola Petrović,učenik drugog razreda.

U salašima Bukovac đaka ima od prvog do četvrtog razredu. Dele istu učionicu i učiteljicu.

Ponekad slušam šta prvaci i drugi razred rade, a ponekad gledam u svoje", veli Stefan Mijić, đak trećeg razreda .

"Koji mi je omiljeni predmet? Likovno. Zato što imam talenat za slikanje", dodaje trećakinja Jasmina Vojkić.

Njihova učiteljica više od dvadeset godina je za katedrom i stalno radi u kombinovanim odeljenjima.

"Ja sam ovde na Bukovcu bila učenik kombinovanog odeljenja, tako da mi je to možda bila neka prednost. Možda mi je bilo predodređeno da radim u takvim odeljenjima. Sve se to može uskladiti. U toku jednog časa sa jedima radite tiho–oni nešto pišu, a sa drugima razgovarate, analizirate gradivo", objašnjava Brankica Asić, učiteljica.

U četvrtom razredu na Bukovcu ima samo troje đaka, ali njihova učiteljica to vidi i kao prednost.

"Ja bih rekla da su moji učenici na neki način privilegovani, jer smo stalno u kontaktu i možemo da otklonimo sve poteškoće i nejasnoće koje se jave tokom obrade gradiva", veli Ljiljana Tica, učiteljica.

Zanimljivo je da đaci na Bukovcu nemaju klasične ekskurzije, već sa svojim učiteljicama upoznaju kraj u kome žive.

"Učiteljice svake godine organizuju izlete u prirodu, na taj način neguju narodnu tradiciju i upoznaju zavičaj. Deca odlaze do kanala, organizuju se vožnje brodićem i oni na taj način sebi organizuju svoje ekskurzije", napominje Vesna Bjelajac, direktorica Osnovne škole "Bratstvo-jedinstvo" u Somboru.

Nekada je u Somboru bilo 17 salašarskih škola. Danas rade samo tri u Bukovcu, Žarkovu i Rančevu i to kao isturena odeljenja gradskih škola. Ostale su odavno zatvorene.

Izvor: RTV

Još vesti iz kategorije...

Top